Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ anterii:
Tak 12 x by vyšlo, kdyby jsem se ptal na modré a červené. Pravděpodobnost různobarevný je dle mého 27/132 a to je 4,5x vice
↑ marnes:
Pravdepodobnost ruznobarvne dvojice je skutecne 9x vetsi, protoze je
↑ nejsem_tonda:
Když mi vycházelo 4,5 tak jsem o záměně uvažoval, ale byl jsem přesvědčen, že tady nemusím uvažovat co vyberu jako první.
Taky dík
↑ marnes:
V tom je prave pravdepodobnost / kombinatorika zaludna. Tady by bylo asi prehlednejsi od zacatku mluvit jenom o dvojicich. Napriklad takto:
Pokazde vyberu nejakou dvojici ponozek. Pocet vsech dvojic je
Pocet modrych dvojic je
Pocet ruznobarevnych dvojic je (jedna se porad o neusporadanou dvojici - tady se pouziva obycejne pravidlo soucinu)
Z toho vyplyvaji pravdepodobnosti (pocet priznivych moznosti / pocet vsech moznosti)
Pro modrou dvojici
Pro ruznobarevnou dvojici
↑ nejsem_tonda:
O tom že je pravdepodobnost záludná vím.
↑ marnes:Zdravim posilam zadani:
V osudí je 210 losů,z nichž 10 vyhráva.Jaká je pravděpodobnost ,že zístáte alespoň jednu výhru, koupite li si 20 losu. Dekuji za pomoc V
Nepomohl by mi nekdo pocitam 190!/20! a 210!/20! Ale nevim jak to dopocitat na vysledek 0,64... dekuji