Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Lukee:Zkoušel jsi gnuplot?
↑↑ BrozekP:Při překladu příkazem (cs)latex to zařeve, ale překlad příkazem pdf(cs)latex běhá v pohodě. Odzkoušeno na Ubuntu + texlive, na Winech s MikTeXem si pamatuju podobné chování pro soubory *.jpg
↑↑ Lukee:
Mám docela zajímavé zkušenosti s grafikou, kterou jsem psal v TeXu pomocí balíku PSTricks. Pokud ti jde o nakreslení toho, co je v sekci "Matematika polopatě", tak by to nebyl problém, včetně grafu funkcí. Předpokládám, že tě zajímá grafika ve formátu *.eps nebo *.ps. Bohužel nemám znalosti k tomu, abych věděl, jaké formáty se hodí pro prezentování na webu. Pokud bych si našel čas, klidně bych zkusil několik obrázků sepsat, ať vidíš, co to umí a jak to vypadá. Zatím ale moc času nemám. Malá ukázka pak zde.
↑↑ Marian:
Když něco píšu, tak často potřebuju zároveň použít obrázky png a grafy z gnuplotu. Používám kód
\documentclass{article} \usepackage{czech} \usepackage{a4wide} \usepackage{graphicx} \begin{document} \begin{figure}[htbp] \begin{center} \input{plot1} \end{center} \end{figure} \begin{figure}[htbp] \caption{Obrázek png} \begin{center} \includegraphics[width=60mm]{figure1} \end{center} \end{figure} \end{document}
Pokud použiju pdfCSLaTeX, tak mi sice funguje to png, ale nezobrazí se graf z gnuplotu (v gnuplotu ho vytvářím pomocí "set terminal epslatex") - píše mi to chybu "File 'Plot1' not found" ve zdrojovém souboru Plot1.tex na řádku
\put(0,0){\includegraphics{plot1}}%
Pokud ten řádek změním na
\put(0,0){\includegraphics{plot1.eps}}%
tak to napíše chybu "Unknown graphics extension: .eps", nevím, jak ho donutit, aby ji znal.
Pokud použiju CSLaTeX, tak mi to zase dává tu chybu, o které jsem psal. To teď řeším právě tím převodem do eps.
Díky, zkusím se ještě podívat na ten odkaz, jestli tam něco nenajdu.
pdflatex neumi vkladat eps soubory, naopak normalni latex neumi vkladat skoro nic jineho nez eps.
z gnuplotu se da tisknout i do jpg nebo png, jde to i do pdf, ale je pogtreba overit, ze mate podporu pdf zakompilovanou.
eps soubor se da do pdflatexu vlozit oklikou, napriklad ps4pdf http://www.ctan.org/tex-archive/help/Ca … s4pdf.html
↑ BrozekP:↑ kaja(z_hajovny):
Další mo6ností je pak použít informaci na konci této stránky.
↑ kaja(z_hajovny):
Tisknout do jpg a png z gnuplotu sice jde, ale zase tam nemůžu použít LaTeXový kód na popisky grafu. (Nebo alespoň nevím jak.)
Asi zůstanu u převodu png->eps, není to zas tak těžké a funguje to. Jen mě zajímalo, jestli to jde udělat nějak elegantněji, abych nemusel nic převádět.
↑ Kondr:
Jo, Gnuplot jsem zkoušel, ale někdy v jednu ráno mě odradilo jeho GUI, kde jsem nenašel možnost uložit do eps. Už jsem to vykoukal z příkladů, takže už mi to funguje. Zkusím si s tím pohrát, snad to bude použitelné.
↑ Marian:
Když jsem příspěvek odesílal, ještě jsem o tvém příspěvku nevěděl. Zkusil jsem a funguje to, díky :-)
Bohužel ale musím vždy vytvořený soubor .pdf před další kompilací zavřít, nepovolí mi to přepsat otevřený soubor, dost to zdržuje. Když použiju CSLaTeX, tak se mi to v DVI Preview (Yap) překreslí hned jak tam kliknu, nic nemusím zavírat.
Acrobat reader zamyka soubory. Nova verze myslim uz ne. Resenim je pouzit k prohlizeni neco, co pdf soubory nezamyka, treba ghostview.
Ještě trochu odskočím k věci, která mě trápí delší dobu. Jsem typograf naprostý amatér, ale toto se mi nezdá:
Polmčka (spojovník?) mezi slovy je na můj vkus příliš dlouhá. Polmčka jako rozmezí dvou čísel mi přijde OK. Při spojování ve slově (je-li) mi přijde příliš tlustá a celkem daleko od písmene l.
Aa --- be. 16--20. Je-li.
Rád budu typograficky vyškolen. Děkuji za info.
(MiKTeX 2.7, czech - babel)
Typograf nejsem, ale v "Ne příliš stručný úvod do systému LaTeX2e" se o --- v poznámce pod čarou píše:
Tato pomlčka přežívá z viktoriánské éry a je postupně nahrazována půlčtverečníkovou
pomlčkou oddělenou od ostatního textu mezerou.
Půlčtverčíkovou se myslí --.
↑ BrozekP:
Ha, poznámky jsem si nevšiml a bral jsem za správné to, co jsem četl v textu. Vinil jsem tak neprávem latex. Nejspíš přejdu na --, irituje mě ta dlouhá pomlčka.
Díky
↑ halogan:
Pojednává o tom mezinárodní konference "Typografie v matematice"
a jak se bliží srpeň, tak se bude stupňovat globalnost problémů - jistě se objeví nové poznátky k "umístění tečky"
Zdravím :-)
↑ jelena:
Jsem z toho celý takový přeinformovaný :)
Tečna na řádku mi přijde jako ohavnost. Zbytek je zajímavý, možná si někdy zapamatuji ty výrazy spojovník, pomlčka (vč. jejích přívlastků).
Co je pro mne obzvlášť novinka, je informace o okrouhlé závorce, to si budu pamatovat.
↑ kaja(z_hajovny):
Aktualizoval jsem na Adobe Reader 9.1 a stále zamyká. Ghostview vyhovuje, díky.
Polmčka (spojovník?) mezi slovy je na můj vkus příliš dlouhá. Polmčka jako rozmezí dvou čísel mi přijde OK. Při spojování ve slově (je-li) mi přijde příliš tlustá a celkem daleko od písmene l.
To mezi slovy je pomlčka, spojovník se používá na rozdělování slov (:-)) a v případech jako „je-li“, „černo-bílé“ (je to něco jiného než černobílé), Frýdek-Místek nebo třeb dvou- až třípokojový byt. Mimochodem spojovník ve slově neplní funkci rozdělovníku, má-li být slovo rozděleno zrovna v místě spojovníku. Pak se musí zdvojit. Takže „černo-bílé“ by se na konci řádku rozdělilo takhle:
černo-
-bílé
Naproti tomu pomlčka se používá jako oddělovač či pomlka ve větě, někdy i místo čárek: „Tato kniha – vydaná ještě před válkou – je opravdu úžasná.“ Dále se pomlčka užívá při určování intervalů, takže deset až dvacet zapíšeme jako 10–20. Kolem pomlčky nejsou mezery (zatímco když byla ve větě, tak tam mezera byla). Bacha na to, že pomlčka v intervalu znamená „od … do …“ nebo „… až …“, takže třeba věta „máme otevřeno od 8–18“ nemá smysl, protože je tam dvakrát „od“. Často se taky pomlčka používá namísto haléřů: 50,–. Tady akorát bacha na to, že se to fakt používá namísto haléřů, takže tohle je nesmysl: 24,50,–.
Pravidla jako taková neznají více typů pomlček, takže technicky vzato, ať použiješ jakoukoliv pomlčku, použiješ ji správně. Typografové ale rozlišují dvě pomlčky: půlčtverčíkovou – a čtverčíkovou —. Použitím si nejsem jistý, ale mám pocit, že čtverčíková se používá spíše v nějakých ozdobných textech, třeba nadpis nějaké knihy „— Báseň —“ nebo něco takového. Ale ruku do ohně za to nedám. Pokud všude použiješ normální půlčtverčíkovou pomlčku (tj. v TeXu --), neměl bys udělat nikde chybu. Četl jsem kdysi článek od nějakého typografa právě o pomlčkách a ten zase přímo v tom textu používal právě čtverčíkové pomlčky. Pak se v tom vyznej, no… :-)
Co se týče tvarů pomlček a spojovníků: pomlčka je dlouhá a úzká. Přičemž čtverčíková pomlčka má délku jeden čtverčík a čtverčík by měla být délka nejdelšího … ééé jak se to jmenuje … takové to razítko, jak se s tím kdysi tisklo. Bylo jakési razítko, na tom bylo třeba „g“, tak tohle. Nejdelší bylo u písmene „m“, takže teoreticky by čtverčíková pomlčka měla být stejně dlouhá jako písmeno „m“. Což i docela sedí:
m
—
Spojovník jako takový je užší (délkou si fakt nejsem jistý, možná třetina čtverčíku, ale možná taky ne), ale zase hrubší, tlustší. Každopádně vzhled ani jednoho nemáš moc šancí ovlivnit, leda použít jiný font.
Jinak v těch fontech i bývá docela bordel, zahlédl jsem font (snad i nějaký celkem používaný), kde byla (půlčtverčíková) pomlčka a spojovník k nerozeznání… To je pak ideální vybrat jiný font písma nebo případně převést půlčtverčíkové pomlčky na čtverčíkové.
O pomlčkách a spojovnících se také píše na újč.
↑ Lukee:
Děkuji za podorobné vysvětlení. Před lety jsem si koupil knihu o typografii, ale většinu jsem v paměti neudržel. Hlavní informací pro mě je, že když nebudu používat čtverčíkovou pomlčku (která se mi stejně nelíbí), tak nijak hřešit nebudu.
Budu tedy používat spojovníku, budou-li potřeba (:-)), a půlčtverčíkovou pomlčku všude jinde s tím, že použiji mezery, když bude suplovat funkci čárek při oddělení vložené věty či vsuvky, a bez mezer při určování rozmezí.
Škoda jen, že ten spojovník je tak nevzhledný. Font měnit nechci, ten se mi líbí víc než dost.
Díky všem za info, jdu přepsat tvoje texoviny.
Pokud nečtete sekci připomínky a nápady, tak vězte, že nám Lukee zprovoznil zapisování LaTeXových výrazů pomocí znaku dolaru, např.
$\textrm{i}\hbar\frac{\partial\psi}{\partial t}=\hat H\psi$
se zobrazí jako
.
Obyčejný dolar napíšete jako \$.
Nemůžu teď dohledat nějaký příklad, ale zajímalo mě, jak zapisujete takové ty definice funkcí či hodnoty výrazů tohoto typu:
a teď dvě možnosti za velkou složenou závorkou, 1) , 2)
apod.
Stačí mi odkaz na nějaké téma, kde to používáte, já už si to nějak vyčtu z TeXu.
Díky za info.
↑ halogan:
Např. Prázdninová injekce z minulého léta.