Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobré ráno!, všem.
Nevím, zda bych tyto úlohy zařadil do ZŠ, když tak se omlouvám.
Chtěl bych poradit, jestli je můj postup správný, u jednoho příkladu si nevím rady...
Příklady:
1. Voda do kašny s vodotryskem se může napouštět dvěma přívody. Prvním by to trvalo
1,5 hodiny. Když z jara po vyčištění znovu kašnu napouštěli, otevřeli oba přívody, takže
napouštění trvalo jen 36 minut. Za jak dlouho by se kašna naplnila, kdyby byl otevřen
jen druhý přívod?
2. K naplňování i vyprazdňování palivové nádrže o objemu 2400 m^3 slouží stejné čerpadlo. Při vyprazdňování je jeho výkonnost o 10 m^3 za minutu vyšší než při naplňování. Proto vyprázdnění nádrže trvá o 8 minut méně než její naplnění. Určete, kolik m^3 nádrže naplní čerpadlo za 1 minutu.
3. Kvůli velké úrodě brambor letos přikoupili na statku ke staré třídičce novou, výkonnější. Nyní pracují oba stroje současně, a proto je denní sklizeň zpracována za 12 hodin. Kdyby pracoval pouze starý stroj, potřeboval by ke zpracování denní sklizně o 10 hodin více než samotný nový stoj. Jak dlouho by to staré třídičce trvalo?
4. V chemické továrně se skladuje kyselina sírová ve velkých nádržích. Jednoho dne chtěli kyselinu z jedné takové nádrže rozvážet cisternami do pobočných závodu. Nádrž se mela vyprázdnit dvěma ventily za 5 5/11 hodiny. Protože však neměli dostatek cisteren, otevřeli pouze jeden ventil. Tímto ventilem trvalo vypouštění nádrže o dvě hodiny méně, než kdyby byl otevřen jen druhy ventil. Jak dlouho vypouštění nádrže trvalo?
Řešení:
1. [mathjax]1.přívod...1,5 h... 90 min... \frac{\mathrm{1} }{\mathrm{90} }kašny/min
[/mathjax]
[mathjax]oba přívody..........36 min
[/mathjax]
[mathjax]36(\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{90} }+x)=1 /\cdot 5[/mathjax]
[mathjax]2+180x = 5 /-2[/mathjax]
[mathjax]180x=3 /:180[/mathjax]
[mathjax]x=\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{60} }kašny/min[/mathjax]
[mathjax]\Rightarrow 60 min \Rightarrow 1h[/mathjax]
Druhým přívodem by se kašna naplnila za hodinu.
2. Nevím si rady.
3.[mathjax]starý ventil ...x+10 h[/mathjax]
[mathjax]oba ventily...12 h[/mathjax]
[mathjax]x+10+x=12 /-10[/mathjax]
[mathjax]2x=2 /:2[/mathjax]
[mathjax]x=1 h[/mathjax]
Novým strojem se zpracuje denní sklizeň za hodinu.
4.[mathjax]1.ventil...x-2 h[/mathjax]
[mathjax]obaventily...\frac{\mathrm{60} }{\mathrm{11} }[/mathjax]
[mathjax]\frac{\mathrm{\frac{\mathrm{60} }{\mathrm{11} }} }{\mathrm{x} }+\frac{\mathrm{\frac{\mathrm{60} }
{\mathrm{11} }} }{\mathrm{x-2} } /\cdot x(x-2)[/mathjax]
[mathjax]\frac{\mathrm{60} }{\mathrm{11} }x-\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }+\frac{\mathrm{60} }
{\mathrm{11} }x=1 /+\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }[/mathjax]
[mathjax]\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }x=\frac{\mathrm{131} }{\mathrm{11}} /:\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }[/mathjax]
[mathjax]x=\frac{\mathrm{131} }{\mathrm{120} }h[/mathjax]
[mathjax]\Rightarrow 1,09h \Rightarrow \frac{\mathrm{131} }{\mathrm{2} }min\Rightarrow 65,5 min[/mathjax]
Druhým ventilem se nádrž vypustí za 65,5 min.
Děkuji za pomoc, doufám, že je to přehledné a moc to nezahlcuje.
Hezký den. :D
_↑ mirek_happy24:
Hezký den.
Řekl bych, že
Příklad 1:
První přívod 1/90, druhý 1/x:
36/90 + 36/x = 1
...
x = 60 min = 1 hod -> stejný výsledek.
Příklad 2:
P, t = výkon a čas při napouštění.
P*t = 2400, (P+10)*(t-8) = 2400
...
P = 50 m³/min, t = 48 min. (opraveno).
Příklad 3:
x,y - časy zpracování jednotlivými stroji
12*(1/x+1/y) = 1, y = x-10
...
x = 30 hod.
Příklad 4:
x,y - časy vypuštění jednotlivými ventily
60/11 *(1/x + 1/y) = 1, x = y - 2
...
x = 10 hod.
Ovšem - kontrolujte mě.
↑ Jj:
Dobrý den.
Mezitím jsem na vše přišel:
První příklad jsem spočítal stejně se stejným výsledkem.
Druhý příklad mi vyšel trochu jinak, a i jinak jsem ho počítal, naskenuji řešení.
Třetí příklad: výsledek stejný, jiný postup: [mathjax]\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{x} }+\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{x+10} }=\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{12} }[/mathjax]
Čtvrtý příklad, stejný výsledek, jiný postup.
Upload obrázků je dočasně nedostupný, nasdílím to přes stránku Ctrl+V.
Na tomto obrázku je příklad 6 a 9, 6=1, 9=3,
Druhý obrázek zde. 7=2, 10=4.
Byly to příklady 6, 7, 9 a 10. Pro větší srozumitelnost jsem je označil vzestupně, tedy 1, 2, 3 a 4.
Přeji Vám nádherný den.
A nemusíte mi vykat... Jsem šestnáctiletý. ;D
k↑ mirek_happy24:
Pokud mohu soudit, tak jsme všechny příklady počítali v principu stejně, tři vyšly shodně. U druhého příkladu jsme myslím oba nepozorně četli zadání:
- prom. x podle řešení na obrázku ~ výkon, tzn. výsledek x = 50 m³/min (ne čas),
- prom. P v mém postupu ~ rovněž výkon, tzn. odpovídající výsledek P = 50 m³/min už je odpověď na otázku v příkladu a další dělení časem už je nesmsl (tady ↑ Jj: jsem to teď vypustil).
(Technice čerpání nerozumím, ale výkon 50 m³/min je asi docela dost. Možná měla být v zadání jiná časová jednotka, ale o to tady nejde).
K tykání - s tím nemám problém, takže navzájem (na fórech si myslím často tykají všichni bez ohledu na věk). Já jsem se tu objevil už jako stařešina a právě možnost, že budu radit i mladým, mě vedla spíše k vykání: Pokud by byl v mém mládí internet a nějaký cizí dědek by ...., tak ....
Stránky: 1