Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 03. 2021 08:18

mirek_happy24
Místo: Praha
Škola: Gymnázium Na Pražačce
Pozice: student
Reputace:   
Web

Rovnice a nerovnice v součinovém a podílovém tvaru

Dobré ráno!, všem.
Nevím, zda bych tyto úlohy zařadil do ZŠ, když tak se omlouvám.
Chtěl bych poradit, jestli je můj postup správný, u jednoho příkladu si nevím rady...

Příklady:
1. Voda do kašny s vodotryskem se může napouštět dvěma přívody. Prvním by to trvalo
1,5 hodiny. Když z jara po vyčištění znovu kašnu napouštěli, otevřeli oba přívody, takže
napouštění trvalo jen 36 minut. Za jak dlouho by se kašna naplnila, kdyby byl otevřen
jen druhý přívod?
2. K naplňování i vyprazdňování palivové nádrže o objemu 2400 m^3 slouží stejné čerpadlo. Při vyprazdňování je jeho výkonnost o 10 m^3 za minutu vyšší než při naplňování. Proto vyprázdnění nádrže trvá o 8 minut méně než její naplnění. Určete, kolik m^3 nádrže naplní čerpadlo za 1 minutu.
3. Kvůli velké úrodě brambor letos přikoupili na statku ke staré třídičce novou, výkonnější. Nyní pracují oba stroje současně, a proto je denní sklizeň zpracována za 12 hodin. Kdyby pracoval  pouze starý stroj, potřeboval by ke zpracování denní sklizně o 10 hodin více než samotný nový stoj. Jak dlouho by to staré třídičce trvalo?
4. V chemické továrně se skladuje kyselina sírová ve velkých nádržích. Jednoho dne chtěli kyselinu z jedné takové nádrže rozvážet cisternami do pobočných závodu. Nádrž se mela vyprázdnit dvěma ventily za 5 5/11 hodiny. Protože však neměli dostatek cisteren, otevřeli pouze jeden ventil. Tímto ventilem trvalo vypouštění nádrže o dvě hodiny méně, než kdyby byl otevřen jen druhy ventil. Jak dlouho vypouštění nádrže trvalo?

Řešení:
1. [mathjax]1.přívod...1,5 h... 90 min... \frac{\mathrm{1} }{\mathrm{90} }kašny/min
[/mathjax]

[mathjax]oba přívody..........36 min
[/mathjax]

[mathjax]36(\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{90} }+x)=1 /\cdot 5[/mathjax]
[mathjax]2+180x = 5 /-2[/mathjax]
[mathjax]180x=3 /:180[/mathjax]
[mathjax]x=\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{60} }kašny/min[/mathjax]
[mathjax]\Rightarrow 60 min \Rightarrow  1h[/mathjax]
Druhým přívodem by se kašna naplnila za hodinu.

2. Nevím si rady.

3.[mathjax]starý ventil ...x+10 h[/mathjax]
[mathjax]oba  ventily...12 h[/mathjax]
[mathjax]x+10+x=12 /-10[/mathjax]
[mathjax]2x=2 /:2[/mathjax]
[mathjax]x=1 h[/mathjax]
Novým strojem se zpracuje denní sklizeň za hodinu.

4.[mathjax]1.ventil...x-2 h[/mathjax]
[mathjax]obaventily...\frac{\mathrm{60} }{\mathrm{11} }[/mathjax]
[mathjax]\frac{\mathrm{\frac{\mathrm{60} }{\mathrm{11} }} }{\mathrm{x} }+\frac{\mathrm{\frac{\mathrm{60} }
{\mathrm{11} }} }{\mathrm{x-2} } /\cdot x(x-2)[/mathjax]

[mathjax]\frac{\mathrm{60} }{\mathrm{11} }x-\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }+\frac{\mathrm{60} }
{\mathrm{11} }x=1 /+\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }[/mathjax]

[mathjax]\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }x=\frac{\mathrm{131} }{\mathrm{11}} /:\frac{\mathrm{120} }{\mathrm{11} }[/mathjax]
[mathjax]x=\frac{\mathrm{131} }{\mathrm{120} }h[/mathjax]
[mathjax]\Rightarrow 1,09h \Rightarrow \frac{\mathrm{131} }{\mathrm{2} }min\Rightarrow 65,5 min[/mathjax]
Druhým ventilem se nádrž vypustí za 65,5 min.

Děkuji za pomoc, doufám, že je to přehledné a moc to nezahlcuje.
Hezký den. :D

INTELIGENTI SI ROZUMĚJÍ

• (téma jako vyřešené označil(a) mirek_happy24)

#2 17. 03. 2021 18:03 — Editoval Jj (18. 03. 2021 11:43)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Rovnice a nerovnice v součinovém a podílovém tvaru

_↑ mirek_happy24:

Hezký den.

Řekl bych,  že

Příklad 1:

První přívod 1/90, druhý 1/x:

36/90 + 36/x = 1
...
x = 60 min = 1 hod -> stejný výsledek.

Příklad 2:

P, t = výkon a čas při napouštění.

P*t = 2400,  (P+10)*(t-8) = 2400
...
P = 50 m³/min,  t = 48 min. (opraveno).

Příklad 3:

x,y - časy zpracování jednotlivými stroji

12*(1/x+1/y) = 1, y = x-10
...
x = 30 hod.

Příklad 4:

x,y - časy vypuštění jednotlivými ventily

60/11 *(1/x + 1/y) = 1, x = y - 2
...
x = 10 hod.

Ovšem - kontrolujte mě.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 18. 03. 2021 07:48

mirek_happy24
Místo: Praha
Škola: Gymnázium Na Pražačce
Pozice: student
Reputace:   
Web

↑ Jj:

Dobrý den.

Mezitím jsem na vše přišel:

První příklad jsem spočítal stejně se stejným výsledkem.

Druhý příklad mi vyšel trochu jinak, a i jinak jsem ho počítal, naskenuji řešení.

Třetí příklad: výsledek stejný, jiný postup: [mathjax]\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{x} }+\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{x+10} }=\frac{\mathrm{1} }{\mathrm{12} }[/mathjax]

Čtvrtý příklad, stejný výsledek, jiný postup.

Upload obrázků je dočasně nedostupný, nasdílím to přes stránku Ctrl+V.
Na tomto obrázku je příklad 6 a 9, 6=1, 9=3,
Druhý obrázek zde. 7=2, 10=4.
Byly to příklady 6, 7, 9 a 10. Pro větší srozumitelnost jsem je označil vzestupně, tedy 1, 2, 3 a 4.

Přeji Vám nádherný den.

A nemusíte mi vykat... Jsem šestnáctiletý. ;D

INTELIGENTI SI ROZUMĚJÍ

#4 18. 03. 2021 11:36

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

k↑ mirek_happy24:

Pokud mohu soudit, tak jsme všechny příklady počítali v principu stejně, tři vyšly shodně. U druhého příkladu jsme myslím oba nepozorně četli zadání:

- prom. x podle řešení na obrázku ~ výkon, tzn. výsledek x = 50 m³/min (ne čas),
- prom. P v mém postupu ~ rovněž výkon, tzn. odpovídající  výsledek P = 50 m³/min už je odpověď na otázku v příkladu a další dělení časem už je nesmsl (tady ↑ Jj: jsem to teď vypustil).

(Technice čerpání nerozumím, ale výkon 50 m³/min je asi docela dost. Možná měla být v zadání jiná časová jednotka, ale o to tady nejde).

K tykání - s tím nemám problém, takže navzájem (na fórech si myslím často tykají všichni bez ohledu na věk). Já jsem se tu objevil už jako stařešina a právě možnost, že budu radit i mladým, mě vedla spíše k vykání: Pokud by byl v mém mládí internet a nějaký cizí dědek by ...., tak ....

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí