Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
já tedy nejsem zadavatel problému, ale jelikož se mi ten příklad zdál zajímavý,
tak jsem to začala řešit. Nicméně pomoc s tím potřebuji asi také.
Vyřešit měnící se znaménka bylo celkem snadné, prostě (-1)**(n).
Ale jak vytvořit tam ty nuli, to bylo celkem náročné.
Nakonec mi vyšlo
↑ pavelOLO:, ↑ Pomeranc:
Hezký den.
Řekl bych, napsat formálně mocninnou funkční řadu příslušnou k uvedené posloupnost koeficientů, tj.
[mathjax]1-1x+0x^2-1x^3+1x^4+0x^5+1x^6-1x^7+0x⁸+\cdots[/mathjax]
Takže Taylorův rozvoj vytvořující funkce by měl být
[mathjax]f(x)=1-x-x^3+x^4+x^6-x^7-x^9+\cdots[/mathjax],
tzn. součet uvedené řady by měl být hledanou vytvořující funkcí.
Posoudit konvergenci řady (v případě její absolutní konvergence je možno též účelně využít možnosti vhodného přerovnání řady) a řadu sečíst.
Podle mě vychází
↑ pavelOLO:
Ahoj, takze se jedna o periodickou posloupnost, kde
[mathjax] {\displaystyle a_n \; = \; \frac{2}{3}\left(\cos\left(\frac{n\pi}{3}\right)-\cos(n\pi)\right)} [/mathjax] ?
↑ Pomeranc:
Ahoj, proč to nesplňuje definici vytvořující funkce? Stačí ty dvě řady sečíst nebo ne?
↑ laszky:
Ahoj,
a šlo by to řešit i jinak než nechť si vytáhneme nějakou posloupnost z klobouku?
Kdyby mi šlo o výsledek, asi bych byla spokojená, nicméně kdybych někdy jindy řešila
podobný příklad, asi bych byla ztracená.
A nebo jako součet dvou jednodušších řad se stejnou periodou (a jedna řada je posunutím druhé):
(1,0,0,-1,0,0,1,0,0,..)
+ (0,-1,0,0,1,0,0,-1,0,0,..)
↑ Pomeranc:
Asi půjde vvymyslet nějaká metoda jak přetavit periodickou posloupnost s 0,1,-1 a nějaké součty goniometrických funkcí...
↑ check_drummer:
Ahoj,
díky :) . Když jsem obě sumy sečetla, tak vyšel stejný součet jako ↑ Jj:.
Jenom jsem si říkala, že vytvořující funkce by se měla dát zapsat jako jedna mocninná řada,
ale jako jednu mocninnou řadu se mi to zaspat nepodařilo.
check_drummer napsal(a):
↑ Pomeranc:
Asi půjde vvymyslet nějaká metoda jak přetavit periodickou posloupnost s 0,1,-1 a nějaké součty goniometrických funkcí...
Spíš si říkám, jestli není nějaký univerzální způsob, jak se vypořádat s těmi periodickými nulami.
Protože tu posloupnost jak napsal ↑ laszky: bych asi z fleku nevymyslela.
↑ Pomeranc:
První a zásadní krok je tu posloupnost rozdělit na součet periodických "harmonických" posloupností tvaru 1, x nul, -1. x nul, 1, ...
H.
↑ Pomeranc:
To už je ale formalita, když tam máš součet dvou řad. Můžeš to zapsat třeba pomocí podmínek - jestiže je n=0 (mod 6), n=1 (mod 6) atd. a pro všechny případy udat hodnotu. Záleží jestli to chceš mít jako jeden pěkný výraz a taky jaké funkce je povoleno použít.
↑ check_drummer:
Když se to rozepíše na součet více řad, tak to tak hrozné není. Zajímavé by bylo vědět, jestli
autor úlohy to počítal také přes více řad nebo si poradil jinak :) .
Stránky: 1