Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
asi to jde jinak, ale napíšu sem co asi nebude uznáno:
a(n)=0.a(n-1)+[mathjax]\frac{1}{n(n+2)}[/mathjax]
A nebo
a(n)=a(n-1)+[mathjax]\frac{1}{n(n+2)}[/mathjax] - [mathjax]\frac{1}{(n-1)(n+1)}[/mathjax]
↑ Pepex_:
Ahoj, pokud lze ze vzorce pro n-ty clen vyjadrit n: [mathjax]\quad a_n=f(n)\;\;\; \Rightarrow \;\;\; n=f^{-1}(a_n), [/mathjax]
potom je take [mathjax] f^{-1}(a_{n+1}) = n+1 = 1+f^{-1}(a_n) , [/mathjax] a tedy [mathjax] a_{n+1} = f(1+f^{-1}(a_n)). [/mathjax]

↑ Pepex_:
Co takhle zkusit a(n+1)-a(n)= (nějaký výraz s n)
a(n+1)=a(n)+(nějaký výraz s n)
↑ surovec:
Ahoj. Co znamená hybrid mezi rekurentním vzorcem a vzocem pro n-tý člen?
↑ osman:
Ahoj, skoro dobře, jen ta poslední konstanta:
[mathjax]a_{n+1}=((a_{n})^{-1}+2n+1)^{-1}[/mathjax]
Obecně bych rekurentní zápis definoval tak, že je to tvar
[mathjax]a_{n+1}=F(n,a_{n},a_{n-1},..)[/mathjax], kde funkce F není ve druhé, třetí, čtvrté,... proměnné konstantní.
(Plus definovat první členy.)
Pak by se dal definovat ještě "ryze rekurentní" zápis, kdy funkce F je konstantní v první proměnné, tj. nezávisí explicitně na n. Tyto případy jsou asi nezajímavější a nejtěžší nalézt.
Takže můj první výraz výše nevyhovuje, druhý už vyhovuje.
↑ check_drummer:
Tvoje definice se mi líbí, zavést pojmy rekurentní a ryze rekurentní.
Výhoda a smysl (ryze) rekurentního vyjádření je v tom, že z předchozích členů dopočtu další člen.
Výhoda a smysl vzorce pro n-tý člen je v tom, že mohu hned dopočítat libovolný člen.
Ovšem vzorec obsahující [mathjax]a_n[/mathjax] i [mathjax]n[/mathjax] ztrácí výhody obojího, ze členu 1/35 nedopočítám následující člen a ani nespočítám, dejme tomu, 56. člen.
A ještě by se dal definovat implicitní rekurentní vztah, kde [mathjax]a_n[/mathjax] není vyjádřeno explicitně. Našel jsem jeden takový implicitní ryze rekurentní vztah :-) (bez proměnné n):
[mathjax]\frac{1}{\frac{a_{n-2}}{a_n}-1}-\frac{1}{\frac{a_{n-3}}{a_{n-1}}-1}=\frac{1}{4}[/mathjax]
[mathjax]a_n[/mathjax] z něj půjde snadno vyjádřit, ale to už se mi nechce dělat. :-)
Zajímavé je, že jsem tam udělal chybu a měl jsem tam (což ale nejspíš taky platí):
[mathjax]\frac{1}{\frac{a_{n}}{a_{n-2}}-1}-\frac{1}{\frac{a_{n-1}}{a_{n-3}}-1}=-\frac{1}{4}[/mathjax]
Podívám se jestli to je jen snadný důsledek nebo nový vztah - a pak by pomocí těch dvou možná bylo možné to celé zjednodušit.
... Tak nic, je to jen snadný důsledek. Ale možná z toho půjde lépe vyjádřit [mathjax]a_n[/mathjax]. :-)
↑ surovec:
Koukám, že to tam máš bez n - tím jsi asi myslel ten hybrid, když je tam n. Bylo by zajímavé zjistit, zda z toho mého vzorce získám tvůj. :-) ... Vlastně nezískám, já tam mám závislost na víc ai.
↑ check_drummer:
Zdravím, odvozoval jsem to asi takto:
[mathjax]b_{n}=n.(n+2)=n^{2}+2n[/mathjax]
[mathjax]b_{n+1}=(n+1).(n+3)=n^{2}+2n+2n+3=b_{n}+2n+3[/mathjax]
[mathjax]a_{n}=(b_{n})^{-1}[/mathjax], také [mathjax]b_{n}=(a_{n})^{-1}[/mathjax] a tedy
[mathjax]a_{n+1}=((a_{n})^{-1}+2n+3)^{-1}[/mathjax]
Přehlédl jsem něco?
↑ osman:
Pardon, máš to dobře, já měl o 1 menší indexy a pak tedy musím mít ne 2n, ale 2(n+1).
↑ check_drummer:
Tak jasný, z toho jde [mathjax]a_n[/mathjax] vyjádřit snadno, a je to správně.
↑ surovec:
Tobě to závisí jen na jednom členu, já tam zas nemám odmocniny, asi ani po explicitním vyjádření.
Otázka je, zda existuje rekurentní vztah pomocí jednoho členu a bez odmocnin. A bez n. :-)
A nebo jak už tu asi zaznělo - vyjádřit n pomocí an a pak to dosadit do vztahu pro a(n+1).
A dostaneme po úpravě:
[mathjax]a_{n+1}=\frac{1}{1+\frac{1}{a_n}+2.\sqrt{1+\frac{1}{a_n}}}[/mathjax]
Což je koukám vztah, který má surovec rozšířený an.
↑ surovec:
Tobě to závisí jen na jednom členu, já tam zas nemám odmocniny, asi ani po explicitním vyjádření.
Otázka je, zda existuje rekurentní vztah pomocí jednoho členu a bez odmocnin. A bez n. :-)
Pánové, krásné úvahy.
Řekl bych ale, že většinou se snažíme o opačný postup - z rekurentního vztahu pro následující člen
[mathjax] a_{n+1}=F(a_{n}),a_{1}=K,[/mathjax]
vytvořit předpis pro výpočet závislý pokud možno jen na prvním členu a [mathjax]n[/mathjax]
[mathjax]a_{n+1}=F(a_{1},n)[/mathjax]
↑ osman:
Někdy může být rekurentní vyjádření výrazně jednodušší než explicitní, proto může být dobré ho hledat. A taky nám může rekurentní vyjádření pomoct při důkazu indukcí.
↑ Pepex_:
Viz můj příspěvek - vyjádři n pomocí an ze vzorce pro an a dosaď toto n do vzorce pro a(n+1).
A nebo ještě jedna zajímavost:
[mathjax]a_{2k} \cdot a_{2k+4} = \frac{1}{16}\cdot a_{k} \cdot a_{k+1}[/mathjax]