Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
uvažujme třeba kouli o hmotnosti [mathjax]m[/mathjax] a momentu setrvačnosti vzhledem k ose otáčení jako [mathjax]J_0[/mathjax]. Valí se bez prokluzování s úhlovou rychlostí vzhldem k ose [mathjax]\omega[/mathjax].
Chápu, že můžeme kinetickou energii spočítat jako součet translační složky a rotační složky, tedy jako [mathjax]E_k =\frac 12 J_0 {\omega}^2+\frac 12 mv^2[/mathjax]
Já jsem ale viděl odvození, že nechám tu kouli rotovat kolem bodu, ve kterém dochází ke styku koule s povrchem, pak je moment setrvačnosti odvozen pomocí Steinerovy věty jako [mathjax]J=J_0+mr^2[/mathjax], tedy pak je celková kinetická energie [mathjax]E_k=\frac 12(J_0+mr^2){\omega}^2=\frac 12 J_0 {\omega}^2+\frac 12 mr^2 {\omega}^2=\frac 12 J_0 {\omega}^2+\frac 12 mv^2[/mathjax].
Já nechápu, jak to můžu udělat. Vždyť ta koule rotuje kolem osy procházející těžištěm. Přeci nerotuje kolem toho styčného bodu.
Jak je to možné? Neumím si to představit.
↑ Prvočíslo: Pohyb možno rozdeliť na zložky. Súčet energií zložiek sa rovná energii súčtového pohybu. Vykonal si to.
↑ Prvočíslo:
Valení koule (nebo válce) se dá - v každém okamžiku - chápat jako pohyb složený z posuvného a rotačního pohybu kolem osy symetrie tělesa - nebo jako otáčivý pohyb kolem bodu dotyku úhlovou rychlostí [mathjax]\omega=v/R[/mathjax].
Dokonce jej můžeme chápat jako translaci libovolného bodu koule (válce) a rotaci okolo osy jdoucí tímto bodem. Translační rychlost [mathjax]v[/mathjax] těchto bodů je různá, zatímco úhlová rychlost [mathjax]\omega[/mathjax] je stejná pro všechny body.
Dá se to dokázat i matematicky.
MichalAld napsal(a):
Docela by mě zajímalo, jak se představa rotace podle bodu dotyku změní když na to budeme koukat z pohybující se soustavy (třeba stejně rychle jako se valí ten válec)
Odčíta alebo pripočíta sa energia predmetu podľa spôsobu pohybu sústavy.
↑ MichalAld: Najprv si vyhľadaj definíciu energie.
Stránky: 1