Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň. Neviem kde som mal tú otázku položiť tak so ju dal do fyziky, pretože reťazovka je odvodená aj z gravitácie. Poznám rovnice pre reťazovku, jeden príklad ste mi aj odvodili. Neviem si rady s výpočtom previsu reťazovky resp. najnižšieho bodu, keď poznám vzdialenosť stĺpov, výšku stĺpcov mám udanú najmenšiu výšku od zeme resp. plochy na ktorej je reťazovka. Tu v podstate nepoznám parameter ani S. Neviem ako mám zostaviť parametrickú rovnicu, Ďakujem vopred za odpoveď.
↑ marostul:
Asi to budeš muset popsat znovu, přesně a srozumitelně: co známe, co chceš spočítat.
↑ marostul:
Vyjádři si předpis řetězovky s nějakými parametry (počátek souřadnic bych umístil "na zem pod největším prověšením"). Něco ve stylu [mathjax]f(x)=a\cdot\cosh \frac{x}{b}[/mathjax].
Pak aplikuj vzorec pro délku grafu funkce (integrál).
↑ marostul:
Jestliže výška sloupů je stejná a výška nejnižšího bodu řetězovky je měřena od stejné roviny (země), pak si myslím, že úloha je přezadaná.
↑ Honzc:
Lze měnit jaýkoliv parametr nezávisle na ostatních a pokaždé dostat legitimní řetězovku.
↑ zvedavec123:Nie, je to graf funkcie [mathjax] f(x)=a \cosh \frac xa[/mathjax], kde [mathjax] a>0[/mathjax].
↑ marostul:
Myslím, že všechno co bys mohl potřebovat najdeš tady:
https://en.wikipedia.org/wiki/Catenary
↑ check_drummer:
Píšeš
Lze měnit jaýkoliv parametr nezávisle na ostatních a pokaždé dostat legitimní řetězovku.
To je sice pravda (y =a cosh(x/b)), půjde ze zadaných hodnot určit i to b, ale podle mne vypočítat délku křivky integrálem nebude vůbec snadné (ne-li analyticky nemožné)
↑ marostul:
Podle mě je potřeba "klasickou" řetězovku y=a cosh(x/a) posunout v ose y, tj. nějak takto:
(h=výška sloupů, d=rozteč sloupů, v=výška nejnižšího bodu řetězovky od země)
y=a cosh(x/a)-a+v
Pak půjde i lehce spočítat její délka
Zde máš obrázek
Jsou tam dvě řetězovky (modrá y=a cosh(x/a)-a+v (se spočitatelnou délkou), a červená y=v cosh(x/b) (u které asi délka jednoduše spočítat nepůjde)
Co jsem našel na té wiki, tak délka řetězovky se počítá snadno, odpovídá ploše pod řetězovkou (tj jejímu integrálu) - je to jediná křivka, co má tuhle vlastnost (krom teda ještě vodorovné přímky). Nějaké detaily ohledně toho, jestli to násobíme a nebo b na to podle mě nemohou mít vliv.
A taky jsem tam našel, že parametry řetězovky ze zadaných podmínek (vzdálenost a průvěs) se musejí počítat numericky. Ale možná že v tomhle jednoduchém případě to lze vyjádřit přímo.
Nicméně taky se kloním k tomu použít rovnici co uvádí ↑ Honzc: kde je explicitně vyjádřený ten offset, než to řešit dvěma konstantami a,b jak navrhuje↑ surovec:.
↑ Honzc: Myslím si, že som na to prišiel z rovnice čo mi predtým poradil Michal.[mathjax]y=a\cosh\frac{x}{a}(d-a) [/mathjax] v tejto rovnici treba vyjadriť parameter nejakou metódou, mne sa osvedčil excel kde som do rovnice vkladal zlomky ktoré som začal počítať z uvedených údajov, zlomky sa dajú odvodiť z d. Potom iba vložíme do rovnice[mathjax]s=a\sinh\frac{x}{a}[/mathjax] ďakujem za odpovede
↑ marostul:Opravím rovnice, parameter a vyjadríme z tejto rovnice [mathjax]y=a\cdot \cosh\frac{x}{a}+(d-a) [/mathjax] , celková dĺžka reťaze je 2s [mathjax]2s=2(a\cdot \sinh\frac{x}{a}) [/mathjax]
↑ marostul:
Ta rovnice nemá být [mathjax]y=a\cdot \cosh\frac{x}{a}+(d-a) [/mathjax], ale
[mathjax]y=a\cdot \cosh\frac{x}{a}+(v-a) [/mathjax] (podle mého značení)
A jak se spočítá a Newtonovou metodou (která se dá udělat v Excelu) máš v mém obrázku taktéž
Výpočet délky je tam také.