Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám problém s řešením tohoto úkolu.
Uvažujte objekt, jehož symetrie tvoří grupu generovanou permutací [mathjax]\pi =(35)(2164)[/mathjax].
Spočtěte:
a) cycle index polynom;
b) počet kolika způsoby lze uvažovaný objekt obarvit pomocí 5 barev.
Děkuji
SM
↑ student matematiky998:
Grupa generovaná danou permutací je 4 prvková:
(3 5)(2 1 6 4)
(3)(5)(2 6)(1 4)
(3 5)(2 4 6 1)
(3) (5) (2) (6) (1) (4) = Id
Ale nevím, co to je cycle index polynom, a jak to obarvit.
↑ student matematiky998:
Ahoj, máš problém s tím že nerozumíš těm pojmům a nebo jim rozumíš, ale nevíš jak úlohu vyřešit?
↑ student matematiky998:
Bod b) je asi nesmysl. Ten objekt může být podle klidně nějaký spojitý útvar a tedy pomocí 5 barev ho můžeš obarvit nekonečně mnoha způsoby. Asi je to nepřesně formulovaná otázka.
↑ check_drummer:
Některé pojmy znám ale jiné jsou mi záhadou, jako například cycle index polynom.
↑ Richard Tuček:
Jak se dostanu k té 4 prvkové grupě, pracovali jsme vždy s grupami, ale nikdy nic takového.
děkuji
SM
↑ check_drummer:
Takto formuluje příklady náš pan docent a pak se diví, že mu příklady nějak vyřešíme, ale on to chtěl jinak. Přestože jsme se na význam otázek ptali, nebyl schopen nám odpovědět. Mnohdy dělá, že nás ani neslyší.
student matematiky998 napsal(a):
↑ check_drummer:
Některé pojmy znám ale jiné jsou mi záhadou, jako například cycle index polynom.
Tak sem nepiš zadání, kterému nerozmíš aniž bys k tomu uvedla, že ti ty pojmy nejsou jaasné. Abys mohla úlohu vyřešit, měla bys rozumět pojmům, které se v ní vyskytují. Tak sem nejdřív napiš pojmy, kterým nerozumíáš, a pak teprve můžeme tu úlohu řešit.
↑ student matematiky998:
Množina permutací na množině tvoří vzhledem ke skládání grupu. (viz též www.tucekweb.info, sekce matematika)
Podgrupa generovaná permutací pí je čtyř prvková, protože pí^4=Id
Podgrupa obsahuje prvky pí, pí^2, pí^3, pí^4 = Id