Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem,
Nějak se v tom pořád motám.
Logicky mě asi napadá jediné číslo, které vyhovuje pro všechny členy a zároveň pro kvocient, ale to by pak nebyla posloupnost asi.
Není ono blbě to zadání?
Není tam nějak moc neznámých?
Jakýkoliv vzorec použiji nebo vytvořím soustavu rovnic, furt se k ničemu nemůžu dopracovat.
V geometrické posloupnosti s druhým členem a2 = 1 platí, že součin prvního a druhého členů je roven převrácené hodnotě třetího členu. Vypočítejte čtvrtý člen posloupnosti
No - neviem...
Tuším ide o postupnosť 1,1,1,1...
Či?
↑ vlado_bb:
Obecně [mathjax]\frac{1}{x},1,x,x^{2},...[/mathjax] [mathjax]x\in R^{+}[/mathjax]
↑ vlado_bb:moc moc děkuju za uklidnění, také si to myslím 🙏
Kamarádky syn se připravuje na reparát a tohle je příklad z testů, který ve školním roce pokazil
↑ vlado_bb:super,to mě nenapadlo.
Jenže jak na to přijít? Oni mají jen vzorec pro n-tý člen a pro součet n prvků
↑ Meeesha: Vseobecne riesenie, ktore uvadza↑ Honzc:, vychadza prave z formuly pre n-ty clen.
↑ vlado_bb:
Aha, tento vzorec neznám já ani ten student
A nenapadlo mě ani, že je to vzorec 🙈
My známe jen ten s kvocientem q (a q nebylo zadané, takže proto mi tam připadalo moc neznámých)
Moc dekujuuuuu
↑ Meeesha: presne ten s tým kvocientom mám na mysli. Len mu treba aj rozumieť, nielen ho poznať.
↑ vlado_bb:
Jop, jasný, chápu.
Moc moc děkuju všem.
tak to je marný.
To on asi změní školu. Mají 2h týdně matiky a brali jen příklady, kde bylo zadané a1= číslo, q= číslo a měli vypočítat např a5 nebo součet několika členů...
Takovéhle hlubší pochopení nehrozí. Příklady tohoto typu měli jen v písemce
↑ Meeesha: Na tom nieje nič hrozné, pozrite sa: ak prvý člen je [mathjax]a[/mathjax], kvocient [mathjax]q[/mathjax], tak prvé tri členy sú [mathjax]a, qa, q^2a[/mathjax]. U nás je [mathjax]qa=1[/mathjax], teda pre tretí člen máme [mathjax]q^2a=(qa)q=1q=q[/mathjax]. Prvé tri členy našej postupnosti sú teda [mathjax]a, 1, q[/mathjax], pričom [mathjax]aq=1[/mathjax], a teda [mathjax]q=\frac 1a[/mathjax]. Napríklad [mathjax]2, 1, \frac 12[/mathjax] alebo [mathjax]7, 1, \frac 17[/mathjax] alebo [mathjax]1 , 1, 1[/mathjax] alebo [mathjax]\pi, 1, \frac 1{\pi}[/mathjax] a podobne.
↑ vlado_bb:
Moc moc děkuju!!!!!
Klučinovi se mi podařilo to vysvětlit.
Ale sám na to prý nikdy nepřijde.
Zvažuje, jestli v úterý zkusit reparát nebo rovnou změnit školu.
Že prý stejně příští rok bude zase půlka třídy ve stejné situaci, tak že to nemá cenu...