Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#76 17. 11. 2024 15:45

Eratosthenes
Reputace:   136 

Re: Suma nespočetně mnoha čísel

↑↑ mák:

Nebylo to přirovnání. Koule v matematice žádné molekuly nemají :-) A v matematice to (za jistých podmínek) opravdu jde. Svým dotazem jsi předběhl moje drobné dodatečné zásahy do textu. Přečti si to ještě jednou.

Budoucnost patří aluminiu.

#77 17. 11. 2024 15:51 — Editoval check_drummer (17. 11. 2024 16:00)

check_drummer
Reputace:   105 

↑↑ Eratosthenes:
Jinak axiom výběru mluví o něčem jiném, ne že z každé množiny lze vybrat jeden prvek, ale že pro každou množinu neprázdných množin existuje funkce, která každé množině přiiřadí některý její prvek.
Pro některé množiny takové zobrazení lze sestrojit i bez axiomu výběru a pro některé nikoli.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#78 17. 11. 2024 15:54

check_drummer

↑↑ mák:
Opradvu to platí, dokonce lze tu původní kouli rozdělit jen na konečně mnoho částí. Ale není to zas tak nic divného, množinu přirozených čísel můžu taky rozdět na dvě množiny (sudá a lichá čísla), ktzerá jsou defacto shodná s tou původní množinou.

#79 17. 11. 2024 15:59 — Editoval check_drummer (17. 11. 2024 16:00)

check_drummer

↑↑ Eratosthenes:
Jak jsem říkal asi i dřív, v tomto je ten zakopaný pes:

[mathjax]\huge \lim_{n\to\infty_0}2^n-1 = \infty_1 [/mathjax]

Ano, získáš nespočetně bodů to ano, jde o "limitní" případy těch intervalů, ovšem intervalů (konečné délky), ze kterých limitu děláš, není nespočetně mnoho. Musíš si nejdřív stanovit co hledáš - mohutnost výsledných ("limitních") intervalů (nulové délky) a nebo mohutnost množiny těch intervalů konečné délky, které stále půlíš?

#80 17. 11. 2024 18:14 — Editoval check_drummer (17. 11. 2024 20:13)

check_drummer

↑↑ Eratosthenes:
Nebo jinými slovy - pokud zkoumáme nějaké prvky, a(n) tak do nich nelze jen tak samozřejmě zahrnout i nějakou jejich "limitu", ta už vůbec nemusí mezi ty prvky a(n) patřit.

#81 17. 11. 2024 19:02 — Editoval MichalAld (17. 11. 2024 19:03)

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Podle mě z žádné limity nelze získat něco jako “nespočetné nekonečno”. Ani “spočetné nekonečno”. Tyhle věci souvisejí s množinami, u limity je to jen takový symbol, v definici limity žádná nekonečna nejsou. To bychom za chvíli mohli říct že když je to limita funkce, tak je to nespočetné nekonečno a když limita posloupnosti, tak spočetné. Nebo tak něco.

#82 17. 11. 2024 19:17

MichalAld
Moderátor

Jestli to správně chápu, tak u limity jde vždy o to, co dnes nazýváme "potenciální nekonečno".

Pokud chceme mluvit o těch spočetných či nespočetných nekonečnech, musíme sestrojit nějakou množinu, a ukázat, že její prvky buď lze nebo nelze přiřadit prvkům té množiny N (tedy, zdali je dokážeme či nedokážeme seřadit do řady, "spočítat").

#83 17. 11. 2024 20:11

check_drummer

↑ MichalAld:
To není správný názor, protože limitu si můžeš definovat jak chceš, můžeš mít třeba limitu množin, apod. Můžeš si definovat třeba pojem "mojelimita", která pro jakoukoliv posloupnost vrátí hodnotu kardinálu alef1. Taková limita asi k ničemu nebude, ale bude to "nějaká limita".

#84 18. 11. 2024 08:25

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

↑↑ Eratosthenes:
Jinak axiom výběru mluví o něčem jiném, ne že z každé množiny lze vybrat jeden prvek, ale že pro každou množinu neprázdných množin existuje funkce, která každé množině přiiřadí některý její prvek.
Pro některé množiny takové zobrazení lze sestrojit i bez axiomu výběru a pro některé nikoli.

Axiom výběru mluví přesně o tom, co jsem řekl populárně. Takže sice znovu populárně. Mám pytel, kde mám všechna reálná čísla. Zalovím v něm a jedno vytáhnu. Něco s ním udělám a (v mém případě  přičtuk nule) a zahodím ho. V pytli už ho nemám. Zalovím podruhé a vytáhnu další. Něco s ním udělám (v mém případě přičtu k dosavadnímu součtu) a zahodím. V pytli už nemám dvě reálná čísla. Sáhnu tam a vytáhnu další...

Stačí to tak, anebo mám formálně popsat množinu množin a selektor?

#85 18. 11. 2024 09:43 — Editoval Eratosthenes (18. 11. 2024 09:51)

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

↑↑ Eratosthenes:

Souhlasím. Uhodil jsi hřebík na hlavičku

check_drummer napsal(a):

↑↑ Eratosthenes:
Ano, získáš nespočetně bodů to ano, jde o "limitní" případy těch intervalů, ovšem intervalů (konečné délky), ze kterých limitu děláš, není nespočetně mnoho. Nebo jinými slovy - pokud zkoumáme nějaké prvky, a(n) tak do nich nelze jen tak samozřejmě zahrnout i nějakou jejich "limitu", ta už vůbec nemusí mezi ty prvky a(n) patřit.

A to něčemu vadí?
Ano, ta limita vytvoří "jediným skokem" ze spočetné množiny množinu nespočetnou. Pokud to považuješ za problém, můžu sem takových "problémů" nasázet spoustu.

[mathjax]\lim_{n\to\infty}\sum_{k=1}^n {(-1)^{k+1} \over {2k-1}} ={{\pi} \over 4 }[/mathjax]
Zkoumám racionální čísla a limita do nich vůbec nepatří...

[mathjax]\lim_{n\to\infty}{2\over {\pi}}\arctan nx =sgn x[/mathjax]
Zkoumám spojité funkce a limita mně je najednou roztrhne jak hada... 

[mathjax]\lim_{n\to\infty} \sqrt{n \over {\pi}}e^{-nx^2} =\delta (x)[/mathjax]
Zkoumám spojité funkce a limita mně z nich udělá obludu, která není ani funkce...
A tak se znovu ptám: Čemu to vadí?

#86 18. 11. 2024 09:45 — Editoval check_drummer (18. 11. 2024 09:46)

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Ne. Ty jsi psal, že říká, že z každé množiny lze vybrat jeden prvek. To neříká. Říká to co jsem psal já, tedy to, že máš množinu množin a z každé z nich lze vybrat jeden prvek - "najednou" tím selektorem. To, že v neprázdné množině existuje prvek, na to není potřebadalší axiom.
Teď jsi to upřesnil a hovoříš o opakovaném vybírání prvku - to už asi axiom výběru vyžaduje. Ale zas tam nevidím tu "množinu množin", na které ten selektor operuje, ta je jaká?

#87 18. 11. 2024 09:46

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

↑↑ Eratosthenes:

Ano, získáš nespočetně bodů to ano, jde o "limitní" případy těch intervalů, ovšem intervalů (konečné délky), ze kterých limitu děláš, není nespočetně mnoho. Musíš si nejdřív stanovit co hledáš - mohutnost výsledných ("limitních") intervalů (nulové délky) a nebo mohutnost množiny těch intervalů konečné délky, které stále půlíš?

Možná se budeš divit, ale je to úplně jedno. Vrátím se k tomu později. Moje okolí mně neustále zahrnuje nějakými úkoly, které zcela nesprávně považuje za důležitější :-)

#88 18. 11. 2024 13:29 — Editoval check_drummer (18. 11. 2024 13:29)

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Ale každopádně co píšeš je pravda, protože axiom výběru je ekvivalentní s tím, že každá množina se dá dobře uspořádat, a tedy ten výběr co popisuješ je výběr vždy nejmenšího prvku.

#89 18. 11. 2024 13:47 — Editoval Eratosthenes (18. 11. 2024 13:58)

Eratosthenes

↑ check_drummer:

Asi jsme oba přišli na něco nezávisle na sobě. Předběhls mě se zápisem o pár minut. Jádro pudla je úplně někde jinde, než jsme si oba mysleli. A má zajímavý důsledek. Pokud mi to správně docvaklo, je situace následující:

Ty tvrdíš, že ten součet neexistuje. A máš pravdu.
Já tvrdím, že ten součet existuje. A podrž se - mám taky pravdu :-)

Nedělám si srandu, ani se nesnažím popřít logické pravidlo třetí  možnosti.
Všechny postupy, o které jsme se snažili, jsou v pořádku. Je úplně jendo, jesti sečítáš uzly grafu, jeho cesty, anebo jenom jejich konce. Je úplně jedno, jestli půlíš intervaly a počítáš dělicí body, anebo ty intervaly. Zkoušel jsem to počítat všemi těmito způsoby, vycházela mi vždycky stejná konvergentní suma. Všechny postupy jsou v jistém smyslu stejně dobře i stejně špatně. Jak se to vezme.   

Bohužel zase musím někam letět, takže podrobněji za nějaké dvě hoďky...

#90 18. 11. 2024 13:52

MichalAld
Moderátor

Mmch, tady na wiki jsem našel tohle: Vlastnosti a příklady kardinálních čísel.

Takže pokud je [mathjax]\omega[/mathjax] spočetné, tak i [mathjax]\omega^\omega[/mathjax] je spočetné, a to je větší než [mathjax]2^\omega[/mathjax], takže to musí být taky spočetné.

#91 18. 11. 2024 14:02 — Editoval Eratosthenes (18. 11. 2024 14:05)

Eratosthenes

↑ MichalAld:

Pozor -  to platí v ordinální aritmetice, [mathjax]2^\omega[/mathjax] je spočetné.  Tady se od začátku mluví o číslech kardinálních. A to je dost podstatný rozdíl. Tady platí [mathjax]2^{\aleph_0}=\aleph_1[/mathjax].[mathjax]\aleph_0[/mathjax] je spočetné, [mathjax]\aleph_1[/mathjax] je nespočetné.

#92 18. 11. 2024 14:03 — Editoval MichalAld (18. 11. 2024 14:04)

MichalAld
Moderátor

No a jaká je definice limity pro kardinální čísla? A jaká je definice 2^n pro kardinální čísla?

#93 18. 11. 2024 14:58

check_drummer

↑ MichalAld:

Asi se to dá najít na wiki. Podle mě něco jako limita z analýzy v kardinálních číslech neexistuje, není tam topolegie, ale možní se pletu. Ale "jiné" limity tam existují, máš tam pojmy jako třeba "limitní ordinál", apod. le jak je to definováno už nevím, asi přes nějaké sjednocení.

X^Y bude pro kardinály asi definováno jako mohutnost množiny všech zobrazení z X do Y. Ale zas je asi lepší se podívat třeba na wiki. Těch definici asi může být víc.

#94 18. 11. 2024 17:06

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
No já teda raději počkám, až to Erathostenovi vyvrátíš ty.

#95 18. 11. 2024 17:17 — Editoval Eratosthenes (18. 11. 2024 18:01)

Eratosthenes

MichalAld napsal(a):

A jaká je definice 2^n pro kardinální čísla?

check_drummer napsal(a):

↑ MichalAld:

X^Y bude pro kardinály asi definováno jako mohutnost množiny všech zobrazení z X do Y. Ale zas je asi lepší se podívat třeba na wiki. Těch definici asi může být víc.

check_drummer to říká dobře.  Jsou-li [mathjax]\alpha;\beta[/mathjax]  kardinálná čísla, pak [mathjax]\alpha^\beta  [/mathjax] je mohotnost množiny všech zobrazení [mathjax]\beta \rightarrow \alpha[/mathjax]. Takže speciálně třeba [mathjax]\aleph_0[/mathjax] je nejmenší nekonečné kardinální číslo, je to mohutnost spočetné množiny. Třeba libovolné reálné číslo lze zapsat jako spočetná posloupnost nul a jedniček. To lze chápat jako jedno zobrazení spočetné množiny do množiny dvouprvkové - {0;1}. Chceš-li zjistit, kolik je reálných čísel, chceš vlastně zjistit, kolik je zobrazení  [mathjax]\aleph_0\rightarrow 2[/mathjax], a to je podle definice mocniny [mathjax]2^{\aleph_0}[/mathjax]. To je mohutnost množiny [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] , nejmenší kardinální číslo větší než  [mathjax]\aleph_0[/mathjax], tedy [mathjax]2^{\aleph_0}=\aleph_1[/mathjax], Je to mohutnost nespočetné množiny.

Symbol [mathjax]\infty[/mathjax] je "číslo", které je větší než libovolné jiné. Takže zatímco přirozená čísla se zvětšují o jedničku a každé kromě prvního má předchůdce, "číslo" [mathjax]\infty[/mathjax] předchůdce nemá. Číslo o jedničku menší než [mathjax]\infty[/mathjax] nenajdeš. To má za následek, že mezi sebevětším přirozeným n a  [mathjax]\infty[/mathjax] je "nekonečně velká díra". Stejně veká, jako mezi jedničkou a tím nekonečnem. Takže zažité čtení symbolů  [mathjax]n\to\infty[/mathjax] jako "n se blíži nekonečnu" je nesmysl. Sebevětší n se nikam neblíží. Je pořád stejně daleko. Formulace "n jde k nekonečnu", je možná lepší, ale ta "chůze" mu moc nepomáhá. K cíli možná jde, vzdálenost však nijak nezmenšuje.

Reálná čísla jsou kompletně vybudována z čísel přirozených (čísla celá a racionální jsou jen krátkými zastávkami na této cestě). Každé přirozené číslo je konečným kardinálním číslem. Proto je možné "běžnou" číselnou osu chápat jako osu konečných kardinálních čísel 1;2;3;....; mezi která jsou zamíchány (konečné) "kardinální zlomky" a "kardinální reálná čísla". Spočetné kardinální číslo  [mathjax]\aleph_0[/mathjax] funguje ("nekonečně daleko vpravo") úplně stejně jako [mathjax]\infty[/mathjax]. Taky nemá předchůdce (konečná množina, která by měla o jeden prvek míň než spočetná, neexistuje), mezi konečnými a [mathjax]\aleph_0[/mathjax] "nekonečná díra" atd.

Takže limita mezi kardinálními čísly existuje. Jen ne mezi všemi. Zápis [mathjax]\lim_{n\to\aleph_0} n^2=\aleph_0[/mathjax] je tedy možná značně nezvyklý, ale znamená úplně totéž, jako [mathjax]\lim_{n\to\infty} n^2=\infty[/mathjax]. Každé kardinální číslo, které má před sebou takovou díru, se navíc nazývá limitní. Takže v tom nevidím absolutně žádný problém. Navíc n  i [mathjax]\aleph_0[/mathjax] jsou kardinální čísla, takže jsou prvky téže "pracovní množiny" a já nemusím pracně vymýšlet, jak [mathjax]\aleph_0[/mathjax] někam přidám.

Zcela formálně bych takto mohl použít i větší kardinální čísla, třeba  [mathjax]\lim_{n\to\aleph_5} n^2=\aleph_5[/mathjax] a možná bych to i obhájil (mezi přirozenými čísly a [mathjax]\aleph_5[/mathjax] je taky "nekonečná díra"), ale smysl to nedává. Proč použít tak zbytečně velké, když mám k dispozici nejmenší.

Se zápisem [mathjax]\lim_{n\rightarrow\aleph_0}2^n=\aleph_1[/mathjax] by ještě taky neměl být problém. Pracuji v množině kardinálních čísel, všechna čísla mám v této množině a rovnost  [mathjax]2^{\aleph_0}=\aleph_1[/mathjax] je v pořádku, takže můžu jednoduše dosadit. Analogie v "běžných" číslech je sice možná trochu divná, např. [mathjax]\lim_{n\rightarrow 1000} 2^n =2^{1000}[/mathjax],  ale já bych proti tomu nic neměl.

Problém s existencí či neexistencí řešeného součtu je někde jinde. Je to jednoduché jak facka a já se biju do hlavy, že jsem na to nepřišel hned.

(v dalším příspěvku později)

#96 18. 11. 2024 17:35

MichalAld
Moderátor

Eratosthenes napsal(a):

Nejjednodušší by bylo, kdybys mohl tenhle vztah někde najít a odkázat. Někde, kde se tomu dá věřit. Bylo by to mnohem jednodušší než se to pokoušet dokazovat/vyvracet vlastními silami.

#97 18. 11. 2024 18:31 — Editoval check_drummer (18. 11. 2024 18:33)

check_drummer

↑ MichalAld:
Spíš se nejdřív musí definovat co to znamená. jestli je to to, že postupně dělíme interval "do nekonečna" a chceme zjistit kolik "nekonečně malých" intervalů tak získáme, tak je ten vzorec správně.

#98 18. 11. 2024 19:05

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
Jenže limita nic takového netvrdí. Limita tvrdí jen to, že že když si zvolíme nějaké (libovolně velké) číslo, tak vhodnou volbou dostatečně vysokého n vždycky dosáhneme toho, že [mathjax]2^n[/mathjax] bude vyší než naše zvolené číslo.

Nic o nekonečnech ani mohutnostech tam není.

Limita se těm bodům, ve kterých ji počítáme "vyhýbá jak čert kříži".

Aby to dávalo smysl, museli bychom spíš psát rovnou [mathjax]2^{\infty_0} = \infty_1[/mathjax]. Jenže, přesně jak říkáš, bychom museli definovat, jak se [mathjax]2^n[/mathjax] počítá pro čísla vyšší než nekonečno.

#99 18. 11. 2024 20:17 — Editoval Eratosthenes (18. 11. 2024 20:28)

Eratosthenes

Tím zakopaným psem  je axiom výběru.

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:
Ty jsi psal, že říká, že z každé množiny lze vybrat jeden prvek. To neříká. Říká to co jsem psal já, tedy to, že máš množinu množin a z každé z nich lze vybrat jeden prvek - "najednou" tím selektorem. To, že v neprázdné množině existuje prvek, na to není potřeba další axiom.

Ano. To , co píšeš, jsem si přesně myslel. A právě kvůli tomu jsem pěkných pár dní řešil kvadraturu kruhu.

Mám pytel reálných čísel. Kdybych do něj chtěl jen sáhnout, vytáhnout číslo a jít pryč, pak samozřejmě axiom výběru nepotřebuju. Když budu tah opakovat, tak je to totéž - zase tahám z neprázdné množiny jeden prvek, axiom pořád nepotřebuju. Atd., až v pytli zůstane jediný prvek. To už vypadá absolutně primitivně, tam už ani na výběr nemám.  Vytáhnu, co tam zbylo a hotovo. Tak k čemu axiom výběru? Přesně toto mě uchlácholilo, axiom výběru jsem pustil z hlavy a od toho okamžiku byla jakákoliv snaha marná a já jsem si to ani neuvědomoval. A dlouho mi to nedocházelo, i když to měl celou dobu přímo před očima a dokonce jsem to v některém předchozím příspěvku napsal.

Opakovaný výběr:

Sáhnu do pytle, vytáhnu prvek (naprosto libovolný), označím a(1;1) něco s ním provedu (přičtu k nule)  a zahodím
Sáhnu do pytle podruhé, úplně stejně jako poprvé, vytáhnu prvek (naprosto libovolný), označím a(2;1) něco s ním provedu (přičtu k dosavadnímu součtu) a zahodím.
.......
Sáhnu do pytle bůhví pokolikáté, úplně stejně jako předtím, vytáhnu prvek, přičtu, zahodím.
.......

Jeden krok jako druhý. V čem je problém? Co to vlastně vůbec dělám?

Je to přece úplně jasné -

u s p o ř á d á v á m   p r v k y   z t o ho  p y t l e. A dokonce dobře...

Poprvé tahám prvek. P  o p r v é. To je ten zakopaný pes. Vím, že prvek a(1;1) je první
Podruhé tahám prvek. P o d r u h é...
                                 P o t ř e t í....

a(1;1)<a(2,1)<a(2,2)<....

Dokud nepřekročím spočetnost, je to OK. Tímto způsobem však spočetnost překročit nemůžu. Pookud bych mohl, okamžitě průšvih.

Kde je v tom axiom výběru a selektor ?

Mám množinu [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax], vytáhnu prvek  ---> a
Pak mám už jen množinu [mathjax]\mathbb{R}-\{a\}[/mathjax], vytáhnu prvek ---> b
Pak    [mathjax]\mathbb{R}-\{a;b\}[/mathjax], vytáhnu prvek ---> c

atd.

Takže 

[mathjax]\huge \{\mathbb{R};\mathbb{R}-\{a\};\mathbb{R}-\{a;b\}; \mathbb{R}-\{a;b;c\}...\} \rightarrow \{a;b;c;d;...\}[/mathjax]

A je úplně jedno, jestli to tahám postupně, anebo to vytáhnu najednou.

A i když jsem si to při tom "tahání" neuvědomoval, celou dobu jsem to měl před očima

[mathjax]\huge\sum_{n=1}^{...}[/mathjax]

Sečítám od inexu jedna do indexu bůhví kolik - ale to znamená, že ty indexy musím mít dobře uspořádané.

Dokud je ta řada spočetná, není to problém. Proto to sčítání tak hezky funguje. Ale když je řada nespočetná?...

Důsledkem axiomu výběru je fakt, že každou množinu lze dobře uspořádat. Tedy i množinu [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] a všechny další nespočetné množiny.  Bohuže už ale neříká nic o tom, jak se to má udělat. Postupné tahání čísel z pytle bohužel nefunguje a ani na to, jak to udělat jinak nikdo další zatím nepřišel.

Množinu [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] zatím nikdo neuspořádal, součet tedy nelze najít. Takže máš pravdu.
Já říkám: Ano, součet nelze najít, ale problém není v tom, že by neexistoval. Problém je v uspořádání, které zatím nikdo nenašel, ale axiom výběru říká, že existuje. Takže až se to uspořádání někomu podaří (já to opravdu zkoušet nebudu), tak ten součet najdu :-)  Odvážně se tedy k výhře hlásím i já :-))

#100 18. 11. 2024 21:51

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Ne, ten součet neexistuje. :-) A s axiomem výběru to nemá nic společného, přece jsem psal jak tu množinu rozdělím do těch spočetných intervalů....
Tak předpokládej, že to uspořádání máš a ukaž mi ten součet.

Zápatí