Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 27. 08. 2009 22:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: kmity

↑↑ miminacek:

Zdravím, já jsem tomu věřila, že to dopadne dobře, jak jinak?

Uvažujeme 2 linearní tlumená kmitání se znamými periodami T a součiniteli tlumení T1=10 ms, T2=0,1ms součinitel tlumeni @1=10^-1 a @2=100^-1. Které z nich rychleji tlumí? Posouzeni provedte pomocí poměru výchylek za stejnou dobu od počatku pohybu např. (0,10)s

Nejdřív budeme muset pro pořádek prokázat, že součinitel tlumení je menší, než úhlová rychlost:

$\omega=\frac{2\pi}{T}$ (dosadíme T1, T2 a tak prokážeme, že máme situaci malého tlumení od str. 2 a použijeme vzorec ze str. 5 pro útlum.

Kopirováno odsud:

$\lambda= \frac{A_1}{A_2} = \frac{A\mathrm{e}^{-bt}}{A\mathrm{e}^{-b(t+T)}} = \mathrm{e}^{bT}$

pro 1. oscilátor za T, b dosadíme zadané T, součinitel tlumení (@), obdobně pro 2. oscilátor a porovnáme výsledné utlumy.

Asi tak, je mi trochu záhadou, proč potřebujeme čas t, když ve výsledném vzorci není? Tak uvidíme.

#27 28. 08. 2009 14:31

miminacek
Reputace:   

ahoj chtěl bych poděkovat všem co my pomohli s příklady na fyziku fakt ste mi pomohli ...:))) díky všem moc cením si toho...ale jen dík asi nestačí:))

#28 28. 08. 2009 20:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ miminacek:

Dík stačí  a taková zpráva moc potěší (mail také potěšil, už jsem odpověděla :-)

Ať se vede i nadále - ovšem s češtinou bys měl něco dělat - ať to nevypadá, že pro budoucího strojaře mám speciální porozumění a nevychovávám (z určitých důvodů speciální porozumění mám a trochu jsem vychovavala).

Já si teď nechám něco zahrat: "Ну хорошо, я говорю, я сам себя перекую, я стану физиком, борцом и патриотом", (text) a pozdrav.

Zápatí