Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ miminacek:
Zdravím, já jsem tomu věřila, že to dopadne dobře, jak jinak?
Uvažujeme 2 linearní tlumená kmitání se znamými periodami T a součiniteli tlumení T1=10 ms, T2=0,1ms součinitel tlumeni @1=10^-1 a @2=100^-1. Které z nich rychleji tlumí? Posouzeni provedte pomocí poměru výchylek za stejnou dobu od počatku pohybu např. (0,10)s
Nejdřív budeme muset pro pořádek prokázat, že součinitel tlumení je menší, než úhlová rychlost:
(dosadíme T1, T2 a tak prokážeme, že máme situaci malého tlumení od str. 2 a použijeme vzorec ze str. 5 pro útlum.
Kopirováno odsud:
pro 1. oscilátor za T, b dosadíme zadané T, součinitel tlumení (@), obdobně pro 2. oscilátor a porovnáme výsledné utlumy.
Asi tak, je mi trochu záhadou, proč potřebujeme čas t, když ve výsledném vzorci není? Tak uvidíme.
↑ miminacek:
Dík stačí a taková zpráva moc potěší (mail také potěšil, už jsem odpověděla :-)
Ať se vede i nadále - ovšem s češtinou bys měl něco dělat - ať to nevypadá, že pro budoucího strojaře mám speciální porozumění a nevychovávám (z určitých důvodů speciální porozumění mám a trochu jsem vychovavala).
Já si teď nechám něco zahrat: "Ну хорошо, я говорю, я сам себя перекую, я стану физиком, борцом и патриотом", (text) a pozdrav.