Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 27. 08. 2009 22:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: kmity

↑↑ miminacek:

Zdravím, já jsem tomu věřila, že to dopadne dobře, jak jinak?

Uvažujeme 2 linearní tlumená kmitání se znamými periodami T a součiniteli tlumení T1=10 ms, T2=0,1ms součinitel tlumeni @1=10^-1 a @2=100^-1. Které z nich rychleji tlumí? Posouzeni provedte pomocí poměru výchylek za stejnou dobu od počatku pohybu např. (0,10)s

Nejdřív budeme muset pro pořádek prokázat, že součinitel tlumení je menší, než úhlová rychlost:

$\omega=\frac{2\pi}{T}$ (dosadíme T1, T2 a tak prokážeme, že máme situaci malého tlumení od str. 2 a použijeme vzorec ze str. 5 pro útlum.

Kopirováno odsud:

$\lambda= \frac{A_1}{A_2} = \frac{A\mathrm{e}^{-bt}}{A\mathrm{e}^{-b(t+T)}} = \mathrm{e}^{bT}$

pro 1. oscilátor za T, b dosadíme zadané T, součinitel tlumení (@), obdobně pro 2. oscilátor a porovnáme výsledné utlumy.

Asi tak, je mi trochu záhadou, proč potřebujeme čas t, když ve výsledném vzorci není? Tak uvidíme.

#27 28. 08. 2009 14:31

miminacek
Reputace:   

ahoj chtěl bych poděkovat všem co my pomohli s příklady na fyziku fakt ste mi pomohli ...:))) díky všem moc cením si toho...ale jen dík asi nestačí:))

#28 28. 08. 2009 20:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ miminacek:

Dík stačí  a taková zpráva moc potěší (mail také potěšil, už jsem odpověděla :-)

Ať se vede i nadále - ovšem s češtinou bys měl něco dělat - ať to nevypadá, že pro budoucího strojaře mám speciální porozumění a nevychovávám (z určitých důvodů speciální porozumění mám a trochu jsem vychovavala).

Já si teď nechám něco zahrat: "Ну хорошо, я говорю, я сам себя перекую, я стану физиком, борцом и патриотом", (text) a pozdrav.

Zápatí