Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 09. 2009 17:12

nordec
Reputace:   

Extrémy ošklivé funkce

Prosím o radu, jak zjistím lokální a globální extrémy funkce

f(x,y)=(x+y)e^(-2x-3y) na množině M={x>0;y>0} ?

Vím, že extrémy mohou být 1) ve stacionárních bodech 2) v bodech, kde derivace neexistuje 3) na hranici vyšetřované oblasti

1) parciální derivace mně vyšly:
    $\frac{\partial f}{\partial x}=(1-2x-2y)e^{(-2x-3y)}$
    $\frac{\partial f}{\partial y}=(1-3x-3y)e^{(-2x-3y)}$

$(1-2x-2y)e^{(-2x-3y)}=0$
    $(1-3x-3y)e^{(-2x-3y)}=0$
    tato soustava rovnic nemá řešení

2) funkce je spojitá, ve všech bodech existuje derivace

3) množina žádnou hranici nemá, protože je otevřená

Opravdu funkce žádné extrémy nemá? Myslím si, že někde dělám chybu...

#2 18. 09. 2009 21:08

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Extrémy ošklivé funkce

Domnívám se, že je to správně, zkoušel jsem si vykreslit nějaké grafy a odpovídalo by to.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 18. 09. 2009 22:26

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

taky mam za to ze to extremy nema

#4 19. 09. 2009 01:50

bobik
Reputace:   
Web

↑ Olin:iba mam poznamku k tomu druhemu bodu, ak je funkcia spojita tak nemusi mat nutne derivaciu ale naopak to plalatit musi, t.z. ze netreba z tohoto hladiska nutne hladat derivaciu,naozaj tam nemusi existovat

#5 19. 09. 2009 17:16

nordec
Reputace:   

Kdyby funkce šla k nekonečnu - to se doufám jako globální extrém nebere.

Jinak po dosazení pár hodnot je rostoucí i klesající. Tak se asi vždy k nějaké hodnotě blíží, ale konkrétní bod maximální nebo minimální hodnoty se nedá určit. To se mi na tom trochu nezdá.

Neměly by se spočítat nějaké limity, nebo to u extrémů není třeba?

#6 19. 09. 2009 17:25

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

nordec napsal(a):

Kdyby funkce šla k nekonečnu - to se doufám jako globální extrém nebere.

Ne, nebere -- když roste do nekonečna, tak když si vybereš libovolný bod z definičního oboru, tak vždycky najdeš bod, ve kterém má ještě vyšší hodnotu -- takže nemá maximum.  Podobně pro minimum.

nordec napsal(a):

Jinak po dosazení pár hodnot je rostoucí i klesající. Tak se asi vždy k nějaké hodnotě blíží, ale konkrétní bod maximální nebo minimální hodnoty se nedá určit. To se mi na tom trochu nezdá.

Hádám, že to bude tou otevřeností té množiny -- kdyby množina byla uzavřená, tak mi připadá, že bude mít extrém v (0; 0) -- ovšem protože je otevřená, tak když si vybereš libovolný bod libovolně blízko počátku, tak vždycky si můžeš vybrat ještě jiný bod, který bude ještě blíž počátku, ve kterém ta funkce bude mít ještě vyšší hodnotu -- přímo do počátku ovšem jít nesmíš, neboť ten není v definičním oboru.

Na tu funkci sem vytáhl i epsilon a pokusil sem se ukázat, že skutečně extrém nemá, ovšem nepovedlo se mi to.  Možná někdo ze zkušenějších matematiků by mohl přidat nějaký důkaz, pokud se mu chce?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#7 19. 09. 2009 18:25

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Oxyd:

Myslím, že není potřeba to řešit přes epsilon. Stačí si uvědomit, že funkce je spojitá a v nule má funkční hodnotu nula, takže na jejím okolí najdeme libovolně malé hodnoty. Pokud tedy zvolíme bod z té otevřené množiny, stačí jít dostatečně blízko k nule a musí tam být bod, kde je funkční hodnota ještě menší.

Kdybychom to zkoumali na uzavřené množině (myslím tím uzávěr množiny ze zadání), tak bychom nalezli mimo globálního extrému [0, 0] ještě globální extrém $\[\frac{1}{2},0\]$.

#8 09. 11. 2009 16:52

adjamot
Reputace:   

můžete se podívat na tuto funkci: $f(x,y)=(x^2+y^2)*e^{-(x^2+y^2)})$ a vypočíst její lokální extrémy????

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

#9 10. 11. 2009 01:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ adjamot:

můžeme.

#10 10. 11. 2009 06:52 — Editoval kaja(z_hajovny) (10. 11. 2009 06:52)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

koukam na to a pomohlo by znat extremy funkce $f(r)=r^2 e^{-r^2}$

#11 10. 11. 2009 09:37

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ kaja(z_hajovny):
A je to vůbec nutné? Když víme, jak ta funkce vypadá, můžeme hned vyloučit všechny body až na jeden, protože v každém okolí bude část oblouku…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#12 10. 11. 2009 09:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kaja(z_hajovny):

Zdravím Vás srdečně :-)

lingvisticky vzato, kolega ↑ adjamot: se neptá na to, co by mu pomohlo. Tady také nenamotivoval.

My jsme na toto zadaní narazili v letě, při přípravě na jednu zkoušku, nejdřív byl pokus nějak pořešit kružnici přes převod do polárních souřadnic, ale pak jsme našli substituci, jak navrhujete, děkuji za doplnění.

------
Nějaký extrém... hm, ale jak se dá napsat v 6.52 něco smysluplného - to je mi zahadou ovšem. Kolegu Olina také srdečně zdravím :-)

Zápatí