Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o konrtolu nebo spíš pomoc s následujícím příkladem: (přepis většiny znaků jsem našla, ale nevím, jak to dát do toho hezkého bílého rámečku, aby se to zobrazilo tak jak má)
a)
což by mělo znamenat: každé x je prvkem reálných čísel : sin x < 1
Řekla bych , že to neplatí, a to kvůli \pi/2, což =1, tzn není menší než 1.
b)
což by mělo znamenat: některé x je prvkem přiroz. čísel : cox x je >nebo = 1
Řekla bych, že to platí.
Sice jen pro: x=0 a x= 2 pi ale už to splňuje podmínku.
Rozumím tomu dobře?
Děkuji.
↑ Maca:
Zdravím,
pokud jsem luštila dobře, tak:
a) souhlasím, že neplatí,
b) neplatí (v zadání je, že x náleží do přirozených čísel, ovšem 2pi není číslo přirozené a 0 také ne).
O přesnosti vyjádřování v symbolech - doufám, že pojedná někdo z místních opravdových matematiků (což já nejsem).
A poznámka - je lepší, když edituješ svůj původní příspěvek, než si sama "odpovíš" - příspěvky s odpovědí se snadno přehlednou.
↑ jelena:
Zdravím,
tvrzení, že 0 není přirozené číslo, má relativní platnost - v některých teoriích (typicky v teorii množin) se 0 mezi přirozená čísla počítá.
Autorce dotazu ↑ Maca: doporučuji, aby se podívala do zápisů z přednášky nebo do skript a ujasnila si, jak to bylo zavedeno na její škole
v příslušném předmětu.
↑ Rumburak:
Zdravím a děkuji za doplnění :-) snad si toho kolegyně všimne a podívá se do materiálů.
Už jsem zpozorovala, že jak dojde na 0 v přirozených číslech, tak vždy doporučujete (to je množné číslo, myslím autority) se podívat, jak se zavádí na škole.
Do rozboru této záležitosti se samozřejmě nepouštím, ale četla jsem zápis z bilaterálního jednání standardizačně-apelačního výboru...
--------------------
Natura abhorret a vacuo
↑ jelena:
No, nevím, do jaké míry mohu být považován za autoritu...
Děkuji za odkaz, který jsem si se zájmem přečetl. Situace okolo nuly jakožto přirozeného čísla je velmi pragmatická,
uvedu několik příkladů:
1. V teorii množin bychom rádi měli větu "Množina je konečná, právě když její mohutností je přirozené číslo"
(mohutnosti množin obecně vyjadřujeme tzv. kardinálními čísly, mezi něž patří i čísla přirozená).
Pak ovšem se hodí nulu mezi přirozená čísla počítat, neboť i prázdná množina je konečná (splňuje podmíknu v definici
konečné množiny).
2. Peanova teorie přirozených čísel a následná konstrukce celých čísel jsou rovněž elegantnější, pokud nulu počítáme mezi
přirozená čísla.
3. Naproti tomu v teorii dělitelnosti celých čísel by nula mezi přirozenými čísly dosti překážela, tak ji z přiroezených čísel
raději předem vyloučíme.
Osobně se domnávám, že čím více se přibližujeme obecným základům matematiky, tím více se hodí - na rozdíl od některých
klasických či "aplikovanějších" partií - nulu mezi přirozená čísla počítat.
Stránky: 1