Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vzhledem k tomu, že tohle jsem se nikdy neučil, nemohl by mi někdo dát nějaký krátký výklad. vzorce, cokoliv, prosím?
EDIT: Wiki na mě nezkoušejte, z toho jsem toho pochopil fakt "hodně"..
↑ Cermix:
Součinitel smykového tření je konstanta charakterizující dvojici materiálů. Je jí přímo úměrná třecí síla. Je to dostatečně krátký? :)) Co jsi nepochopil z wiki?
čím kratší tím méne nepochopitelnější :D
Tak jinak.. vypočti mi příklad:" Je opřený žebřík o zeď a svírá se zemí úhel 80°. Jak veliká musí být třecí síla, aby žebřík nespad" a hezky s postupem.. z tohodlenctoho pochopím součinitel smykového tření.. snad :D
↑ Cermix:
Spíš bych řekl, že ne :-/
http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik20 … reseni.pdf
Čtvrtá úloha.
fajn, nepochopil jsem :D.. no nic, jestli bude někdo tak ochotný mi tu dát trochu delší výklad než Kenny, tak ať se do toho pustí, teď jdu spát :-)
↑ Cermix:
Mně pořád není jasný, co nechápeš na definici z Wikipedie, Součinitel smykového tření je fyzikální veličina, která udává poměr třecí síly a kolmé tlakové síly mezi tělesy při smykovém tření.

↑ Cermix:
f - součinitel - bezrozměrné číslo, které udává, jaká část
- kolmá tlaková síla na podložku- brání pohybu tělesa.
Je-li např f=0,2 a Fn=100N, tak velikost síly, která brání pohybu je 20 N. Jinak řečeno, aby třeba těleso vykonávalo rovnoměrný pohyb, musím na něj stále působit touto silou, jinak by zastavilo.
V příkladech je spíše někdy problematičtější určit velikost té kolmé tlakové síly na podložku. Když je podložka vodorovná, tak Fn=Fg, ale pokud se pohybuje těleso po šikmé podložce - nakloněné rovině, tak se Fn zmenšuje.
Tady je taková hezká sbírka úloh i s obrazky.
My už provozuje i metodu výuky ve spánku? To je metodicko-didaktický pokrok, однако. Pozdrav :-)