Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2009 21:59 — Editoval Cermix (22. 10. 2009 22:02)

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Součinitel smykového tření

Vzhledem k tomu, že tohle jsem se nikdy neučil, nemohl by mi někdo dát nějaký krátký výklad. vzorce, cokoliv, prosím?
EDIT: Wiki na mě nezkoušejte, z toho jsem toho pochopil fakt "hodně"..

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#2 22. 10. 2009 22:04 — Editoval KennyMcCormick (22. 10. 2009 22:05)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Součinitel smykového tření

↑ Cermix:
Součinitel smykového tření je konstanta charakterizující dvojici materiálů. Je jí přímo úměrná třecí síla. Je to dostatečně krátký? :)) Co jsi nepochopil z wiki?

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 22. 10. 2009 22:09

Cermix
Reputace:   

čím kratší tím méne nepochopitelnější :D
Tak jinak.. vypočti mi příklad:" Je opřený žebřík o zeď a svírá se zemí úhel 80°. Jak veliká musí být třecí síla, aby žebřík nespad" a hezky s postupem.. z tohodlenctoho pochopím součinitel smykového tření.. snad :D

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#4 22. 10. 2009 22:15

KennyMcCormick

↑ Cermix:
Spíš bych řekl, že ne :-/
http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik20 … reseni.pdf
Čtvrtá úloha.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 22. 10. 2009 22:18

Cermix
Reputace:   

fajn, nepochopil jsem :D.. no nic, jestli bude někdo tak ochotný mi tu dát trochu delší výklad než Kenny, tak ať se do toho pustí, teď jdu spát :-)

Albert Einstein

#6 22. 10. 2009 22:22

KennyMcCormick

↑ Cermix:
Mně pořád není jasný, co nechápeš na definici z Wikipedie, Součinitel smykového tření je fyzikální veličina, která udává poměr třecí síly a kolmé tlakové síly mezi tělesy při smykovém tření.

#7 22. 10. 2009 22:27 — Editoval marnes (22. 10. 2009 22:28)

marnes

↑ Cermix:

$F_t=fF_n$

f - součinitel - bezrozměrné číslo, které udává, jaká část $F_n$- kolmá tlaková síla na podložku- brání pohybu tělesa.
Je-li např f=0,2 a Fn=100N, tak velikost síly, která brání pohybu je 20 N. Jinak řečeno, aby třeba těleso vykonávalo rovnoměrný pohyb, musím na něj stále působit touto silou, jinak by zastavilo.

V příkladech je spíše někdy problematičtější určit velikost té kolmé tlakové síly na podložku. Když je podložka vodorovná, tak Fn=Fg, ale pokud se pohybuje těleso po šikmé podložce - nakloněné rovině, tak se Fn zmenšuje.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#8 22. 10. 2009 22:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Tady je taková hezká sbírka úloh i s obrazky

My už provozuje i metodu výuky ve spánku? To je metodicko-didaktický pokrok, однако. Pozdrav :-)

#9 22. 10. 2009 22:39

marnes

↑ jelena:Ono to prý leze lépe do hlavy:-) Taky zdravím

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí