Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2009 21:59 — Editoval Cermix (22. 10. 2009 22:02)

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Součinitel smykového tření

Vzhledem k tomu, že tohle jsem se nikdy neučil, nemohl by mi někdo dát nějaký krátký výklad. vzorce, cokoliv, prosím?
EDIT: Wiki na mě nezkoušejte, z toho jsem toho pochopil fakt "hodně"..

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#2 22. 10. 2009 22:04 — Editoval KennyMcCormick (22. 10. 2009 22:05)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Součinitel smykového tření

↑ Cermix:
Součinitel smykového tření je konstanta charakterizující dvojici materiálů. Je jí přímo úměrná třecí síla. Je to dostatečně krátký? :)) Co jsi nepochopil z wiki?

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 22. 10. 2009 22:09

Cermix
Reputace:   

čím kratší tím méne nepochopitelnější :D
Tak jinak.. vypočti mi příklad:" Je opřený žebřík o zeď a svírá se zemí úhel 80°. Jak veliká musí být třecí síla, aby žebřík nespad" a hezky s postupem.. z tohodlenctoho pochopím součinitel smykového tření.. snad :D

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#4 22. 10. 2009 22:15

KennyMcCormick

↑ Cermix:
Spíš bych řekl, že ne :-/
http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik20 … reseni.pdf
Čtvrtá úloha.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 22. 10. 2009 22:18

Cermix
Reputace:   

fajn, nepochopil jsem :D.. no nic, jestli bude někdo tak ochotný mi tu dát trochu delší výklad než Kenny, tak ať se do toho pustí, teď jdu spát :-)

Albert Einstein

#6 22. 10. 2009 22:22

KennyMcCormick

↑ Cermix:
Mně pořád není jasný, co nechápeš na definici z Wikipedie, Součinitel smykového tření je fyzikální veličina, která udává poměr třecí síly a kolmé tlakové síly mezi tělesy při smykovém tření.

#7 22. 10. 2009 22:27 — Editoval marnes (22. 10. 2009 22:28)

marnes

↑ Cermix:

$F_t=fF_n$

f - součinitel - bezrozměrné číslo, které udává, jaká část $F_n$- kolmá tlaková síla na podložku- brání pohybu tělesa.
Je-li např f=0,2 a Fn=100N, tak velikost síly, která brání pohybu je 20 N. Jinak řečeno, aby třeba těleso vykonávalo rovnoměrný pohyb, musím na něj stále působit touto silou, jinak by zastavilo.

V příkladech je spíše někdy problematičtější určit velikost té kolmé tlakové síly na podložku. Když je podložka vodorovná, tak Fn=Fg, ale pokud se pohybuje těleso po šikmé podložce - nakloněné rovině, tak se Fn zmenšuje.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#8 22. 10. 2009 22:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Tady je taková hezká sbírka úloh i s obrazky

My už provozuje i metodu výuky ve spánku? To je metodicko-didaktický pokrok, однако. Pozdrav :-)

#9 22. 10. 2009 22:39

marnes

↑ jelena:Ono to prý leze lépe do hlavy:-) Taky zdravím

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí