Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 01. 2010 13:29

Phill
Místo: Brno, Jihlava
Reputace:   

graf funkce

Nakreslete graf funkce f(x) definované na intervalu <−2;oo),
která splňuje tyto podmínky: v bodě x = 1 neexistuje derivace, x = 3 je inflexní bod, f'(3) = 0, f'(6) > 0, f"(6) < 0
a přímka y = x − 1 je asymptota funkce f(x) pro x  jdoucí k oo.

Nějak nejsem schopen ten graf načrtnout, v bodě x=6 je konkávní, rostoucí. V bodě x=1 by měla být další asymptota (rovnoběžná s y) ?  Nehraje mi tam ta tečna (se směrnicí 0 ) v inflexním bodě. Prosím help.

• (téma jako nevyřešené označil(a) gladiator01)

#2 01. 01. 2010 14:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: graf funkce

↑ Phill:

Zdravím,

zkus projit tento postup (samotné zadání je již nedosažitené. ale z popisu by mohlo byt jasné).

"V bodě x=1 by měla být další asymptota (rovnoběžná s y)" - to jsem nepochopila (ze zadání je funkce definována na intervalu <−2;oo) a 1 náleží tomu intervalu, proto bych hledala jiný důvod, proč derivace neexistuje)

"Nehraje mi tam ta tečna (se směrnicí 0 ) v inflexním bodě" - v jakém smyslu nehraje? (pro srovnání si představ funkci y=(x-3)^3 - jak to má s hodnotou první derivace v bodě x=3 a s inflexním bodem).

Zkus ještě pouvažovat, případně se ozví, co se podařilo.

#3 01. 01. 2010 14:55

Phill
Reputace:   

↑ jelena:
Díky moc, nicméně zatím se nechytám. V bodě x=1 , to sem fakt plácnul vedle. Chápu dobře, že když neexistuje derivace, musí být tečna rovnoběžná s osou y ? V tom případě tam bude zase inflexní bod ? Podle zadání funkce jsem schopen graf nakreslit ale tento "opačný" postup nějak nezvládám. Hledám na netu podobné řešené příklady, zatím bez úspěchu.

#4 01. 01. 2010 14:57

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Jestliže v nějakém bodě neexistuje derivace, ale funkce je tam přesto definovaná, tak může vypadat např. jako |x| v nule - taková nějaká "špička".

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 02. 01. 2010 14:34

Phill
Reputace:   

Prosím dobrou duši o načrtnutí grafu dle zadání. Fakt sem do toho zíral hodinu a na nic smysluplnýho nepřišel. Děkuji.

#6 02. 01. 2010 20:01 — Editoval Olin (02. 01. 2010 20:11)

Olin

http://forum.matweb.cz/upload/1262458856-graff.png

Ještě doplním, o jakou funkci konkrétně se jedná:
$f(x) = \begin{cases} |x-1| & \text{pro } x \in [-2,\, 2)\nl (x-3)^3 & \text{pro } x \in [2,\, 5)\nl \sqrt{x-5} & \text{pro } x \in [5,\, 7)\nl x-1 & \text{pro } x \in [7,\, \infty)\nl \end{cases}$

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#7 02. 01. 2010 20:50

Phill
Reputace:   

↑ Olin:
Možná špatně chápu zadání, nebo mi něco uniklo. Obracím to na všechny strany ale nedaří se mi tam nacpat nějakej "hezkej" průběh funkce. Tvojí nápovědě samozřejmě rozumím a díky za ni. Rád bych vyřešil aspoň tento "vzorový" příklad. díky

http://forum.matweb.cz/upload/1262461094-graf002.jpg
PS: v bodě x=3  nemusí být extrém ale jen podezření na extrém, jestli to chápu dobře
PPS: inflexní bod mám naopak, až teď sem si toho všiml, vycházím z předpokladu, že pokud je v zadání uveden jen jeden inf. bod, víc jich tam nebude.

#8 02. 01. 2010 21:16

Olin

No já se řídím pouze tím, co je v zadání napsáno, takže pokud tam nějaká informace chybí, domyslím si ji jak chci - takže inflexních bodů tam můžu naplácat dle libosti. Stejně tak v zadání není napsáno, že funkce má být spojitá, proto jsem vyprodukoval takovou "exotiku".

Jinak v trojce je sice bod "podezřelý z extrému", ale extrém tam být nemůže, protože se vylučuje s inflexí, která zde nastává. Jak už uváděla Jelena výše,

jelena napsal(a):

(pro srovnání si představ funkci y=(x-3)^3 - jak to má s hodnotou první derivace v bodě x=3 a s inflexním bodem).

přesně to jsem při konstrukci mé funkce využil.

Jinak pokud se ti ta funkce nelíbí a chtěl bys radši nějakou spojitou, pak věz, že jednotlivými spojitými "částmi" se dá libovolně posunovat ve směru osy y a také je v tomto směru libovolně roztahovat/splošťovat, takže se z toho dá spojitá funkce "vyrobit". Třeba jenom posouváním jsem vyrobil toto:
http://forum.matweb.cz/upload/1262463409-graff2.png

MKS Náboj iKS

Zápatí