Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nakreslete graf funkce f(x) definované na intervalu <−2;oo),
která splňuje tyto podmínky: v bodě x = 1 neexistuje derivace, x = 3 je inflexní bod, f'(3) = 0, f'(6) > 0, f"(6) < 0
a přímka y = x − 1 je asymptota funkce f(x) pro x jdoucí k oo.
Nějak nejsem schopen ten graf načrtnout, v bodě x=6 je konkávní, rostoucí. V bodě x=1 by měla být další asymptota (rovnoběžná s y) ? Nehraje mi tam ta tečna (se směrnicí 0 ) v inflexním bodě. Prosím help.
↑ Phill:
Zdravím,
zkus projit tento postup (samotné zadání je již nedosažitené. ale z popisu by mohlo byt jasné).
"V bodě x=1 by měla být další asymptota (rovnoběžná s y)" - to jsem nepochopila (ze zadání je funkce definována na intervalu <−2;oo) a 1 náleží tomu intervalu, proto bych hledala jiný důvod, proč derivace neexistuje)
"Nehraje mi tam ta tečna (se směrnicí 0 ) v inflexním bodě" - v jakém smyslu nehraje? (pro srovnání si představ funkci y=(x-3)^3 - jak to má s hodnotou první derivace v bodě x=3 a s inflexním bodem).
Zkus ještě pouvažovat, případně se ozví, co se podařilo.
↑ jelena:
Díky moc, nicméně zatím se nechytám. V bodě x=1 , to sem fakt plácnul vedle. Chápu dobře, že když neexistuje derivace, musí být tečna rovnoběžná s osou y ? V tom případě tam bude zase inflexní bod ? Podle zadání funkce jsem schopen graf nakreslit ale tento "opačný" postup nějak nezvládám. Hledám na netu podobné řešené příklady, zatím bez úspěchu.
Jestliže v nějakém bodě neexistuje derivace, ale funkce je tam přesto definovaná, tak může vypadat např. jako |x| v nule - taková nějaká "špička".
↑ Olin:
Možná špatně chápu zadání, nebo mi něco uniklo. Obracím to na všechny strany ale nedaří se mi tam nacpat nějakej "hezkej" průběh funkce. Tvojí nápovědě samozřejmě rozumím a díky za ni. Rád bych vyřešil aspoň tento "vzorový" příklad. díky
PS: v bodě x=3 nemusí být extrém ale jen podezření na extrém, jestli to chápu dobře
PPS: inflexní bod mám naopak, až teď sem si toho všiml, vycházím z předpokladu, že pokud je v zadání uveden jen jeden inf. bod, víc jich tam nebude.
No já se řídím pouze tím, co je v zadání napsáno, takže pokud tam nějaká informace chybí, domyslím si ji jak chci - takže inflexních bodů tam můžu naplácat dle libosti. Stejně tak v zadání není napsáno, že funkce má být spojitá, proto jsem vyprodukoval takovou "exotiku".
Jinak v trojce je sice bod "podezřelý z extrému", ale extrém tam být nemůže, protože se vylučuje s inflexí, která zde nastává. Jak už uváděla Jelena výše,
jelena napsal(a):
(pro srovnání si představ funkci y=(x-3)^3 - jak to má s hodnotou první derivace v bodě x=3 a s inflexním bodem).
přesně to jsem při konstrukci mé funkce využil.
Jinak pokud se ti ta funkce nelíbí a chtěl bys radši nějakou spojitou, pak věz, že jednotlivými spojitými "částmi" se dá libovolně posunovat ve směru osy y a také je v tomto směru libovolně roztahovat/splošťovat, takže se z toho dá spojitá funkce "vyrobit". Třeba jenom posouváním jsem vyrobil toto: