Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 01. 2010 13:29

Phill
Místo: Brno, Jihlava
Reputace:   

graf funkce

Nakreslete graf funkce f(x) definované na intervalu <−2;oo),
která splňuje tyto podmínky: v bodě x = 1 neexistuje derivace, x = 3 je inflexní bod, f'(3) = 0, f'(6) > 0, f"(6) < 0
a přímka y = x − 1 je asymptota funkce f(x) pro x  jdoucí k oo.

Nějak nejsem schopen ten graf načrtnout, v bodě x=6 je konkávní, rostoucí. V bodě x=1 by měla být další asymptota (rovnoběžná s y) ?  Nehraje mi tam ta tečna (se směrnicí 0 ) v inflexním bodě. Prosím help.

• (téma jako nevyřešené označil(a) gladiator01)

#2 01. 01. 2010 14:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: graf funkce

↑ Phill:

Zdravím,

zkus projit tento postup (samotné zadání je již nedosažitené. ale z popisu by mohlo byt jasné).

"V bodě x=1 by měla být další asymptota (rovnoběžná s y)" - to jsem nepochopila (ze zadání je funkce definována na intervalu <−2;oo) a 1 náleží tomu intervalu, proto bych hledala jiný důvod, proč derivace neexistuje)

"Nehraje mi tam ta tečna (se směrnicí 0 ) v inflexním bodě" - v jakém smyslu nehraje? (pro srovnání si představ funkci y=(x-3)^3 - jak to má s hodnotou první derivace v bodě x=3 a s inflexním bodem).

Zkus ještě pouvažovat, případně se ozví, co se podařilo.

#3 01. 01. 2010 14:55

Phill
Reputace:   

↑ jelena:
Díky moc, nicméně zatím se nechytám. V bodě x=1 , to sem fakt plácnul vedle. Chápu dobře, že když neexistuje derivace, musí být tečna rovnoběžná s osou y ? V tom případě tam bude zase inflexní bod ? Podle zadání funkce jsem schopen graf nakreslit ale tento "opačný" postup nějak nezvládám. Hledám na netu podobné řešené příklady, zatím bez úspěchu.

#4 01. 01. 2010 14:57

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Jestliže v nějakém bodě neexistuje derivace, ale funkce je tam přesto definovaná, tak může vypadat např. jako |x| v nule - taková nějaká "špička".

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 02. 01. 2010 14:34

Phill
Reputace:   

Prosím dobrou duši o načrtnutí grafu dle zadání. Fakt sem do toho zíral hodinu a na nic smysluplnýho nepřišel. Děkuji.

#6 02. 01. 2010 20:01 — Editoval Olin (02. 01. 2010 20:11)

Olin

http://forum.matweb.cz/upload/1262458856-graff.png

Ještě doplním, o jakou funkci konkrétně se jedná:
$f(x) = \begin{cases} |x-1| & \text{pro } x \in [-2,\, 2)\nl (x-3)^3 & \text{pro } x \in [2,\, 5)\nl \sqrt{x-5} & \text{pro } x \in [5,\, 7)\nl x-1 & \text{pro } x \in [7,\, \infty)\nl \end{cases}$

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#7 02. 01. 2010 20:50

Phill
Reputace:   

↑ Olin:
Možná špatně chápu zadání, nebo mi něco uniklo. Obracím to na všechny strany ale nedaří se mi tam nacpat nějakej "hezkej" průběh funkce. Tvojí nápovědě samozřejmě rozumím a díky za ni. Rád bych vyřešil aspoň tento "vzorový" příklad. díky

http://forum.matweb.cz/upload/1262461094-graf002.jpg
PS: v bodě x=3  nemusí být extrém ale jen podezření na extrém, jestli to chápu dobře
PPS: inflexní bod mám naopak, až teď sem si toho všiml, vycházím z předpokladu, že pokud je v zadání uveden jen jeden inf. bod, víc jich tam nebude.

#8 02. 01. 2010 21:16

Olin

No já se řídím pouze tím, co je v zadání napsáno, takže pokud tam nějaká informace chybí, domyslím si ji jak chci - takže inflexních bodů tam můžu naplácat dle libosti. Stejně tak v zadání není napsáno, že funkce má být spojitá, proto jsem vyprodukoval takovou "exotiku".

Jinak v trojce je sice bod "podezřelý z extrému", ale extrém tam být nemůže, protože se vylučuje s inflexí, která zde nastává. Jak už uváděla Jelena výše,

jelena napsal(a):

(pro srovnání si představ funkci y=(x-3)^3 - jak to má s hodnotou první derivace v bodě x=3 a s inflexním bodem).

přesně to jsem při konstrukci mé funkce využil.

Jinak pokud se ti ta funkce nelíbí a chtěl bys radši nějakou spojitou, pak věz, že jednotlivými spojitými "částmi" se dá libovolně posunovat ve směru osy y a také je v tomto směru libovolně roztahovat/splošťovat, takže se z toho dá spojitá funkce "vyrobit". Třeba jenom posouváním jsem vyrobil toto:
http://forum.matweb.cz/upload/1262463409-graff2.png

MKS Náboj iKS

Zápatí