Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
moc prosím o pomoc s dořešením příkladů. Budu mít zkoušku za matematiky a mám k dispozici ukázkový test. Většinu jsem snad zdárně vyřešil, ale lineární zobrazení a nějaké drobnosti mi moc jasné nejsou (nestihli jsme to dostatečně procvičit).

V příkladu č. 1) - c)
Vlastní vektor se myslím zjistí ze 3 rovnic o 3 neznámých, ale netuším jak ho z toho dostat.
Př.2) - a)
Nevím jak bych měl popsat co to jsou ty souřadnice vektoru vzhledem k basi
Př. 3) - b)
Vůbec netuším co mám udělat.
c)
Jak poznám jestli je to lineární zobrazení? Je to tak že by se x měly rovna 0?
d)
Také jsem si s tím nevěděl moc rady.
Moc děkuju všem za Vaši pomoc

Tak např. 1c) Dosadíš si lambdu (do matice z které se počítá char. polynom) a matici upravíš gaussovou eliminací (třeba), jedna rovnice ti vypadne zavedeš si tedy parametr a dopočítáš. Vyjde ti v(1,-2,3) (wolfram).
↑ xarox:
3.b No treba to dokázať alebo vyvrátiť. Ono to platí. Lineárne zobrazenie zobrazuje nulový prvok na nulový prvok.
↑ lukaszh:
Možná pohodlnější je následující postup:
Neklade to vůbec žádné požadavky na dané vektorové prostory, např. konečnost báze.
↑ gladiator01:
Zdravím, nedalo mě to a musím se zeptat. Jak konkrétně se dosadí ten parametr? Můžu požádat o trochu detailnější popis pro nezasvěcené ?
↑ xarox:
Pokud má být lineární, musí platit
(kde x,y jsou vektory z R^2 a alfa reálné číslo). Takže si vypočítej obraz toho vektoru
a podívej se jestli se to rovná tomu čemu se to rovnat má. Stačí takhle? Předpokládám, že na cvičení jste dělali podobné příklady.
Ještě jednu otázečku, zatím sem 3d) ani neřešil. U toho příkladu 2a) Co rozumíme souřadnicemi vektoru vzhledem k dané bázi?
Stačí odpověď: Souřadnice vektoru báze nám určují, v jakém prostoru se daná báze nachází? Nebo si to myslím špatně?
↑ xarox:
Linearita těch zobrazení je dobře, nevím nakolik matematicky správně jsi to dokázal, ale je to tak.
Souřadnice v bázi - to cos napsal je obávám se úplný nesmysl. Podívej se do skript, je to pojem, který musel být nějak definován - a na to se tu ptají. Případně si zkus přečíst tohle a hlavně to vlákno na jaké tam odkazuju.
↑ LukasM:
Já sem si to myslel, že to bude blbě. právě že jsem se koukal na wikipedii a tak, ale vlastně nejsem schopen nějak jednoduše říct, k čemu ty souřadnice vzhledem k bázi jsou dobrý.
Jo už to vidím na dalším odkazu - aha tak takhle to je.
Díky moc
↑ xarox:
Počkej, jednoduše říct.. To vám o tom ve škole nic neřekli? Nemáte skripta kde to je vysvětlený? A přečetl sis ty dvě odkazovaná vlákna? Já osobně ze sebe nic lepšího asi stejně nevytlačím. A když to neumíš říct jednoduše, umíš to alespoň složitě?
K příkladu 3d) - být tebou, tak bych se ho zatím řešit ani nepokoušel, nejdřív musíš udělat a hlavně pochopit tu dvojku.

↑ gladiator01:
Zdravím, nedalo mě to a musím se zeptat. Jak konkrétně se dosadí ten parametr? Můžu požádat o trochu detailnější popis pro nezasvěcené ?
když chceš počítat vlastní čísla, tak si matici upravíš tak že od čísel na hlavní diagonále odečteš lambda
l je lambda
(1-l -2 1 )
(-1 1-l 1 )
(1 0 -1-l )
když vypočteš vlastní čísla, tak je potom za l postupně dosadíš vlastní čísla a spočteš řešení soustavy a tím získáš vlastní vektory
Nebo na co si se ptal?
↑ gladiator01:
Sentello se ptal na to, když máme zadáno jedno vlastní číslo | = 2 a k němu najít vlastní vektor, tak to spočítám tak jak jsi psal - v matici odečtu na diagonále |, pak dosadím za | dvojku a gaussovou eliminací dostanu 2 rovnice:
v1 - 2v2 - v3 = 0
v2 + 2v3 = 0
A nás zajímá, jak to máme přesně spočítat s tím parametrem. Předpokládám, že parametr třeba t by měl být nenulový?
Protože jsem za t dosadil 1 a výsledek mi vychází v(-3;-2;1), ale podle Wolframu to je v(1;-2;3)
↑ xarox:
Ten vlastní vektor (resp. jeho složky) jsou řešením té soustavy rovnic cos napsal (akorát bych řekl že tam máš špatně jedno znaménko). Takže stačí zvolit v2 a v3 tak aby splnily druhou rovnici a pak je dosadit do první a dopočítat v1.
Něco podobného je tady, tady, nebo v témátu o spektrálním rozkladu (tam je podobných úloh asi milión).
Stačí tak?
Edit: vlastní vektor podle Wolframu není to co jsi napsal, ale to co ti vyjde když si opravíš to znaménko.
Stránky: 1