Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 01. 2010 14:36

Dworzaaa
Reputace:   

most v grafu

Dokažte pro každé k, že 2k-regulární graf neobsahuje most.
//moc dukazy v diskretce nepobiram..mohl byste to prosim nekdo trosku rozepsat?

#2 16. 01. 2010 21:27

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: most v grafu

↑ Dworzaaa:Stačí použít "princip sudosti". Na různých školách se mu říká různě. Obvykle to bývá první věta nebo lemma ve skriptech.

#3 17. 01. 2010 02:31

JOnas
Reputace:   

Podobnou(defakto stejnou) ulohu jsme take meli(teda jestli je most most hrana, kterou kdyz odebereme tak se nam graf rozpadne na dve komponenty?

Resil jsem to takto. Z definice souvislosti grafu vime, ze z kazdeho do kazdeho(to jsem to rekl pekne...)bodu musi vest cesta. Jestlize je graf 2k regularni musi z kazdeho bodu do kazdeho bodu vest minimalne dve cesty. Tedy kdyz odebereme jakou koli hranu souvislost grafu zustane zachovana. Stale existuje alespon jedna cesta.

#4 17. 01. 2010 02:38

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

JOnas napsal(a):

Jestlize je graf 2k regularni musi z kazdeho bodu do kazdeho bodu vest minimalne dve cesty.

To je jen jinak formulované zadání -- nějak ve tvém příspěvku nevidím, jak to dokázat. Jde to nějak snadno? (bez použití elegantní cesty nastíněné Petrem Kovářem výše)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 17. 01. 2010 11:12

JOnas
Reputace:   

↑ Kondr:

No ja jsem si myslel, ze kdyz tam vedou minimalne dve, tak to prost nema most... Kdyz odeberu jakoukoli hranu, tak ta souvislost zusane neporusena. Takhle to tedy nestaci?

#6 17. 01. 2010 11:29

Kondr
Veterán

↑ JOnas: Mně tam schází odůvodnění toho, proč v 2k-regulárním grafu existují mezi libovolnými dvěma uzly minimálně dvě cesty.

#7 17. 01. 2010 11:53

JOnas
Reputace:   

↑ Kondr:

Uzel je to same jako vrchol? Tak z kazdeho vrcholu vychazeji minimalne dve hrany. Tudiz do kazdeho vrcholu muzeme prijit dvema cestami. Je to moje myslenka. Netvrdim ze je dobre.

#8 17. 01. 2010 12:00

Kondr
Veterán

↑ JOnas: Jo, omlouvám se, vrchol. Jako protipříklad k tvé úvaze stačí vzít dva kompletní grafy, každý na 2009 vrcholech a spojit je hranou. Z každého vrcholu vede alespoň 2008 hran, ale zřejmě je v grafu most.

#9 17. 01. 2010 12:03

JOnas
Reputace:   

↑ Kondr:

Ale graf jiz nebude 2k regularni ne?

#10 17. 01. 2010 12:10

Kondr
Veterán

↑ JOnas: Jen tvrdím, že nelze použít úvahu "z každého vrcholu vychází alespoň dvě hrany, proto existují alespoň dvě cesty". V grafu, který jsem uvedl, vede z každého vrcholu alespoň 2008 cest, ale stejně existují dva vrcholy, mezi kterými je most. Samozřejmě nejde o protipříklad proti zadanému tvrzení.

#11 17. 01. 2010 12:15

JOnas
Reputace:   

↑ Kondr:

Ja myslim ze kdyz je graf 2k regulrani pak moje tvrzeni plati. Proc si myslis/myslite ze ne?

#12 17. 01. 2010 12:41

Kondr
Veterán

↑ JOnas: Protože tvůj důkaz nikde nezmiňuje, proč např. v 4-regulárním grafu ty cesty jsou a v grafu, který jsem uvedl já, dvě cesty být nemusí. Odůvodnit to tím, že "z každého vrcholu vychází alespoň 2 hrany" je nedostatečné.

#13 17. 01. 2010 15:48

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Kondr má pravdu. Pokud máme 2k regulární graf, tak nemusí mezi KAŽDÝMI dvěma vrcholy vést dvě cesty. Například dvě kopie grafu $K_{2k+1}$ je 2k-regulární graf a není souvislý.
Navíc, prokud bychom v zadání změnili 2k-regulární na (2k-1)-regulární, tak takový graf už most obsahovat může! Nejmenší triviální příklad je $K_2$. Nejmenší netriviální příklad (souvislý 3-regulární graf) je na deseti vrcholech. Ponechám případným zájemcům, ať si jej zkusí najít.

#14 17. 01. 2010 16:25

Dworzaaa
Reputace:   

poradne nechapu, jak s tim princip sudosti souvisi... vzdyt se da vymyslet graf, pro kterej bude princip sudosti platit a pritom bude most obsahovat...
nejak v tom ten dukaz proste nevidim..

#15 17. 01. 2010 18:59

Kondr
Veterán

Pro spor předpokládejme, že graf obsahuje most. Když ho odstraníme, rozpadne se graf na dvě části. Na libovolnou z nich aplikujeme princip sudosti a máme kýžený spor.

Zápatí