Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Dworzaaa:Stačí použít "princip sudosti". Na různých školách se mu říká různě. Obvykle to bývá první věta nebo lemma ve skriptech.
Podobnou(defakto stejnou) ulohu jsme take meli(teda jestli je most most hrana, kterou kdyz odebereme tak se nam graf rozpadne na dve komponenty?
Resil jsem to takto. Z definice souvislosti grafu vime, ze z kazdeho do kazdeho(to jsem to rekl pekne...)bodu musi vest cesta. Jestlize je graf 2k regularni musi z kazdeho bodu do kazdeho bodu vest minimalne dve cesty. Tedy kdyz odebereme jakou koli hranu souvislost grafu zustane zachovana. Stale existuje alespon jedna cesta.

JOnas napsal(a):
Jestlize je graf 2k regularni musi z kazdeho bodu do kazdeho bodu vest minimalne dve cesty.
To je jen jinak formulované zadání -- nějak ve tvém příspěvku nevidím, jak to dokázat. Jde to nějak snadno? (bez použití elegantní cesty nastíněné Petrem Kovářem výše)

↑ JOnas: Mně tam schází odůvodnění toho, proč v 2k-regulárním grafu existují mezi libovolnými dvěma uzly minimálně dvě cesty.

↑ JOnas: Jo, omlouvám se, vrchol. Jako protipříklad k tvé úvaze stačí vzít dva kompletní grafy, každý na 2009 vrcholech a spojit je hranou. Z každého vrcholu vede alespoň 2008 hran, ale zřejmě je v grafu most.

↑ JOnas: Jen tvrdím, že nelze použít úvahu "z každého vrcholu vychází alespoň dvě hrany, proto existují alespoň dvě cesty". V grafu, který jsem uvedl, vede z každého vrcholu alespoň 2008 cest, ale stejně existují dva vrcholy, mezi kterými je most. Samozřejmě nejde o protipříklad proti zadanému tvrzení.

↑ JOnas: Protože tvůj důkaz nikde nezmiňuje, proč např. v 4-regulárním grafu ty cesty jsou a v grafu, který jsem uvedl já, dvě cesty být nemusí. Odůvodnit to tím, že "z každého vrcholu vychází alespoň 2 hrany" je nedostatečné.
Kondr má pravdu. Pokud máme 2k regulární graf, tak nemusí mezi KAŽDÝMI dvěma vrcholy vést dvě cesty. Například dvě kopie grafu
je 2k-regulární graf a není souvislý.
Navíc, prokud bychom v zadání změnili 2k-regulární na (2k-1)-regulární, tak takový graf už most obsahovat může! Nejmenší triviální příklad je
. Nejmenší netriviální příklad (souvislý 3-regulární graf) je na deseti vrcholech. Ponechám případným zájemcům, ať si jej zkusí najít.

Pro spor předpokládejme, že graf obsahuje most. Když ho odstraníme, rozpadne se graf na dvě části. Na libovolnou z nich aplikujeme princip sudosti a máme kýžený spor.