Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak jsem tu zas s dalsim dotazem, kvuli tomu prikladu jsem vylit u zkousky.
Zadani:
Rozhodnete zda linearni zoobrazeni A: P2->P2(kde P2 je prostor vsech polynomu nejvyse druhyho stupne), definovane predpisem A(ax^2+bx+c)=(b+c)x^2+(-a-c)x+(a+b+c) je proste (zduvodnete). Pokud ano, najdete matici inversni zoobrazeni A^-1 vzhledem k bazim (x^2,x,1) a (x^2,x,1). Pokud ne, urcite basi a dimensi jadra zoobrazeni.
Problem uz mam od zacatku, jelikoz nevim jestli se nejak polynom deli na slozky v zobrazeni, nebo co s tim delat ...potreboval bych trochu navist, hledal jsem podobny priklad a nenasel.
Diky za pripadne odpovedi
*Opraveno zadani
↑ Phaantom:
Ahoj. P2 asi nebude prostor všech polynomů druhého stupně, ale nejvýše druhého stupně.
Cesta asi povede přes matici zobrazení v nějakých bázích. Na prostoru n-tic bys to uměl? Tady to nebude o moc jiné. Ten prostor má konečnou bázi, a každý vektor z toho prostoru (tedy polynom) se tedy dá vyjádřit pomocí souřadnic v té bázi, tzn. jako součet nějakých násobků jednotlivých polynomů báze.
Jakmile budeš mít souřadnice jedněch bázových vektorů v té druhé bázi, je vše stejné jako na prostoru n-tic.
Vím že to asi moc nedává smysl, nemám teď čas ani náladu sem psát o moc víc, ale když se podíváš třeba sem, třeba to dáš dohromady.
No procetl jsem to, ale furt mi to nejak nejde do hlavy. Zoobrazeni je proste, jestlize matice zoobrazeni je regulerni, je to pravda ? No a ja netusim jak z polynomu tu matici sestavit. Protoze nevim jak zacit :( .
* Napadlo me, ze si ten polynom napsat jako (b+c,-a-c,a+b+c) a nasledni zapsat jako matici zobrazeni
0 1 1
-1 0-1
1 1 1
Jelikoz je to prosty zobrazeni, tak bych mel najit inverzni matici k teto ?
↑ Phaantom:
Ahoj. Nemám moc čas, zítra jdu na zkoušku a ještě doháním detaily, takže jen rychle. Pokud dobře počítám, tak ta matice zobrazení v těch zadaných bázích je dobře, takže opravdu můžeš spočítat inverzní matici, což bude ta hledaná matice inverzního zobrazení v těch samých bázích.
Doufám, že jsi ji sestavil pomocí správného postupu, a nevyšla ti správně jen proto, že obě báze jsou stejné a hezké - být tebou, zkusil bych pak nějakou úlohu s divočejšími bázemi.
Jinak matice není regulérní, nýbrž regulární.
Ahoj,
Diky, no a je pravda ze kdyz matice zobrazeni je regularni, tak je to zobrazeni proste ?
Jinak ja prave nikde nemuzu najit podobny priklad zobrazeni polynomu na polynom, takze nemam moc kde testovat, za pripadny linky, kde by bylo pekne popsane zobrazeni s pripadnym resenyma a neresenyma prikladama bych byl vdecny. :)
↑ Phaantom:
Áno, jednoducho sa to dá aj overiť. Predpokladaj, že existujú dva rôzne vektory - x,y ktoré majú spoločný obraz t.j. Ax=Ay=z. Potom Ax-Ay=0 => A(x-y)=0. Matica je regulárna, preto má homogénny systém A(x-y)=0 práve jedno riešenie x-y=0 => x=y.
Tak jsem se k tomu prikladu zas vratil a zkusim uvest muj postup:
Zobrazeni jsem si napsal jako
A(a,b,c)=((b+c),(-a-c),(a+b+c)
(x^2,x,x), lze si to predstavit jako ((1,0,0),(0,1,0),(0,0,1) ?
pak bych mel zobrazeni z kteryho bych urcoval matici
A(1,0,0)=(0,-1,1)
A(0,1,0)=(1,0,1)
A(0,0,1)=(1,-1,1)
Pak bych zjistoval
(0,-1,1)=a(1,0,0)+b(0,1,0)+c(0,0,1), kde a,b,c jsou pak sloupce matice zobrazeni, po spocteni vsech 3 sloupcu mi vysla teda matice(vysla jako nahore, ale tam sem to nepocital, jen jsem tipoval):
0 1 1
-1 0-1
1 1 1
Z toho mi vysla inverzni matice zobrazeni
-1 0 1
0 1 1
1-1-1
Je toho spravny postup ? Diky za odpovedi !
↑ deadhead:
Založ si prosím vlastní téma, ať se tady nemíchá více problémů najednou. Viz bod 2 pravidel.

↑ Phaantom: Postup je OK, matici jsem svěřil stroji a vyšlo to.
Stránky: 1