Stránky: 1
Zdravím, mám problém s vyřešením výše popsaných vlastností funkce. Konkrétně se jedná o tuto funkci.
|16-x^2|
1) Mám problém vyšetřit D(f')
2) Intervaly monotónnosti a hlavně mi jde o správný zápis, ve kterém budou obsaženy i "krajní body"
3) D(f'')
4) Intervaly konvexnosti a konkávnosti
5) Asymptoty se směrnicí
Předem děkuji všem za pomoc, snad je zápis dost přehledný.
Tohle fórum není automat na řešení domácích úloh. Navíc tvé tři úlohy nepatří do VŠ. Není vidět žádná tvoje snaha. Osobně nevím, kdo se obětuje a začne otrocky vypisovat. Ani ten definiční obor jsi nezvládl? A co u 2) 3) 4) 5)? Kam ses dostal?
Navíc ti jelena dala linky s návody na řešení.
EDIT:
Píšeš, že "máš problém s vyřešením výše popsaných vlastností funkce, konkrétně s funkcí...". Rád ti tu někdo, klidně i já, pomůže. Ale než začnu, tak bych se rád zeptal, u jaké funkce _nemáš_ s tímto problémy. Abychom se měli od čeho odpíchnout.
↑ musixx:
Řešením těchto příkladu jsem strávil nejméně 50h. Jsem už docela zoufalý a proto to zkouším všude. Příště laskavě nesuď, pokud nemáš všechny podklady. Jde mi v podstatě jen o správný zápis intervalů monotónnosti, který bude akceptovatelný podle definice pro rostoucí a klesající funkci. Vyřešit na číselné ose to umím, ale můj styl zápisu rostoucí (-4, 0), (4, inf), klesající (-inf,-4), (0,4) zůstává neakceptován.
↑ von_Topic: Nesoudím, ale zrovna tohle jsem chtěl slyšet: "můj styl zápisu rostoucí (-4, 0), (4, inf), klesající (-inf,-4), (0,4) zůstává neakceptován". dej mi minutku..
↑ musixx:
díky. psal jsem všechny problémy, které mám a ve kterých si nejsem jistý, proto se těch věcí mohlo zdát více a tím pádem mohlo vzniknout zdání, že jsem zde prostě napsal celý příklad a čekám na jeho vyřešení, ovšem tak to není.
↑ musixx:
Třeba mně se to nelíbí. Ty znaky sjednocení tam být nemají, jelikož není pravda, že
.
Správná formulace je že funkce je rostoucí na
a na
. V tomto případě nejde o slovíčkaření, ale o definici funkce rostoucí na množině.
↑ musixx:
ano na tomto se někomu něco nelíbí, konkrétně se prý mají vzít v úvahu ještě nějaké krajní body, ale nevím, co tím chtěl básník říci. v podstatě stejné problémy se zápisem intervalů monotónnosti mám u všech příkladu.
ohledně D(f''), ten by měl být stejný jako jako D(f') předpokládám.
další problém byl s asymptotami, konkrétně se směrnicemi
řeším lim x->+-inf |16-x^2|/x. zde si nejsme jistý, jestli lim x->+inf a lim x->-inf jde řešit dohromady, když je výsledek stejný.
jestli totiž náhodou nemusím pro lim x->+ dosazovat do |16-x^2|/x resp. pro lim x->-inf dosazovat do |x^2-16|/x
↑ Olin:
nebyl mi akceptován ani zápis se sjednocením mezi intervaly, ani s čárkou mezi intervaly, natož se slovem "a" mezi intervaly. takže tady nejspíše problém nebude :-(
přemýšlím, jestli nádohou není chyba v závorce objevujicí se u 0. vím, že autoři odborné literatury se stále nemohou shodnout na tom, zda u intervalů psát úhlové nebo klasické závorky...
V bodě nula není funkce ani rostoucí ani klesající, je tam maximálně tak zprava či zleva něco. Takže v závorce to nebude. Jestli tvůj pedagog vyžaduje něco konkrétního, co si zavedl jen on, tak to tě teda lituju...
↑ musixx:
nejlepší na tom je, že na oficiálních stránkách katedry jsou k dispozici video příklady a tam se ten zápis, co jsem popsal výše vyskytuje zcela běžně, ale jím není akceptován :-( opravdu už nevím, co dále. ptal jsem se ho a on pořád tvrdošijně opakuje, ať se podívám na definici rostoucí funkce a zahrnu do toho řešení i krajní body.
Mno, je pravda, že ta funkce je rostoucí třeba i na celém
(hranaté závorky značí uzavřený interval). Mohl by to být kámen úrazu? Zahrnout i krajní body intervalů?
↑ von_Topic:
50 hodin? Preboha! Ako nehovorim ze ja som nejaky matematicky borec ( Zo skusky som mal horkoťažko E) ale tento priklad bol podla mna na skuske zachranný...
No a jsme možná u toho. Co se myslí tím najít invervaly monotonnosti? To je nějaký obecně vžitý pojem, místní analytici, třeba Oline? V nule totiž funkce rostoucí není, ale na množině třeba (-1,0] rostoucí je.
↑ thebastard:
příklad jsem napoprvé vyřešil za hodinu a jsme si jistý, že kdokoliv jiný by ho akceptoval jako správný, ale neustále přepisování kompletního postupu a hledání odpovědí, jak to zapsat tak, aby byl konečně přijat tu dobu hodně natáhlo. 50 hodin počítám na 3 příklady, které musím stále přepisovat a znovu řešit, aby pro něj byly dobře ;)
↑ musixx:
tak ono podle mě ze samotné definice rostoucí funkce vyplývá, že nemůžeš porovnávat, zda je funkce rostoucí nebo klesající jen na základě jednoho bodu. když máš body aspoň dva, pak by vše mělo být ok, ne?
Já vycházím z definice - funkce f je na množině M rostoucí, pokud
.
Je patrné, že množina
toto splňuje. Ovšem nikdy (ani na MFF, což mě překvapilo) jsem se nesetkal s tím, že by se trvalo na psaní uzavřených intervalů monotonie (pokud to lze). To, jak je to v jejich krajních bodech, vyplyne obvykle z toho, že tam je nějaký extrém nebo tak.
Myslím, že intervaly monotónnosti jsou prostě intervaly, na kterých je funkce monotónní. Nic víc, nic míň, z čehož plyne asi určitá nejednotnost. Možná, kdyby se chtěly maximální intervaly monotónnosti, bylo by mnohem jasnější, co se požaduje.
↑ von_Topic: a zkusils poslechnout vyučujícího a zahrnout do řešení krajní body? z toho co píšeš to vyznívá tak, že ne.
Existuje pojem
rostoucí na množině
a pojem
rostoucí v bodě.
To první tady rozebíral Olin, to druhé se baví o existenci jistých okolí. Kompletně souhlasím se shrnutím od ↑ Olin:. Je také pravda, že v zadání nebylo "najděte všechny body, kde je funkce taková či maková".
↑ von_Topic: prostě bys místo otevřených intervalů psal uzavřený
Zdravím vás, sledovala jsem debatu, děkuji.
- mám takový pocit, že od kolegy se očekává, že definici rostoucí funkce viz ↑ Olin: v tomto intervalu
nesplňuje 0, jelikož k sobě nemá hodnotu větší z intervalu (proto bych v nule měla interval otevřený). Je to možné? Děkuji.
Tak vidím, že žádný analytik se nepřipojil, aby věc finálně uzavřel, tak se o to pokusí algebraik. :-) Mám několik poznámek, formulovaných možná vágněji, které však platí pro "normální" funkce:
1. Především už mnou dříve zmíněný rozdíl "rostoucí na množině" a "rostoucí v bodě". To první rozebíral Olin, a splňují to i uzavřené/polouzavřené intervaly, kde v krajních bodech neexistuje první derivace, resp. je tam nulová. To druhé splňují (pro "normální" funkce) "stejné" intervaly, ale právě ty stacionární body, které nejsou inflexní, je třeba vyloučit (viz třeba x^3 v nule, nebo nějaký případ lomené stále rostoucí čáry, atd.).
2. Pokud jde o "rostoucí na množině", tak není možno ty intervaly (obecně) sjednocovat - upozornil na to Olin. Pokud jde o množinu bodů, ve kterých je funkce rostoucí, tak se sjednocovat může (a alespoň u nás se to tak automaticky dělalo).
3. Pokud je cílem úlohy prověřit schopnost studentů funkci "vyšetřit", tak se mi zdá, že je poněkud nerozum _obecně_ bazírovat na krajních bodech intervalů, opět zmiňuje Olin situaci třeba na MFF, osobně mohu potvrdit stejný přístup (před několika lety) i na PřF MU.
4. Tato konkrétní úloha je však možná až tak snadná pro VŠ, že právě upozornit na rozdíl mezi "rostoucí na množině" a "rostoucí v bodě" bylo jejím cílem (může pak záležet skutečně na každém slově v zadání) - pak je zcela v pořádku bazírovat na uzavřenosti intervalů a jejich nesjednocování. Ale osobně bych v tomto případě na tento fakt extra studenty upozornil, což se možná i stalo (von_Topic: "on pořád tvrdošijně opakuje, ať se podívám na definici rostoucí funkce a zahrnu do toho řešení i krajní body").
Stránky: 1