Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2010 17:29

Kajda
Reputace:   

asymptoty

ahoj,potrebovala bych poradit,myslela jsem,ze kdyz je funkce spojita,nema asyptotu,matikar me vyvedl z omylu ze moje funkce i kdyz je spojita asymptotu ma.Jedna se o funkci y=arscin(2x/(1+x^2)).Prosim,poradte.Dekuji

#2 27. 01. 2010 17:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: asymptoty

↑ Kajda:

Zdravím, zřejmě měl na mysli, že funkce nemá svislou asymptotu, ale je také potřeba vyšetřit asymptotu se směrnici (nebo šíkmou asymptotu - také se tak říká) (y=kx+q).

Postup.

#3 27. 01. 2010 17:40

Kajda
Reputace:   

↑ jelena: Aha,tak o tom slysim poprave,mrknu na to.Moc dekuju

#4 27. 01. 2010 17:51

Kajda
Reputace:   

↑ Kajda: Tak jsem to prosla,ale moc rozumna z toho nejsem.Limity,to je moje hodne slaba stranka.Muzes mi poradit trochu vic,prosim?

#5 27. 01. 2010 18:03

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Kajda:Asymptota se směrnicí je přímka ve tvaru:y=k*x+q ,kde k=limf(x)/x kde x>>00 a q=lim[f(x)-k*x],kde x>>00.Teda spočítáš ony dvě limity k a q a dosadíš do rovice y=k*x+q !!
                                              Stačí??        Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#6 27. 01. 2010 18:08

Kajda
Reputace:   

↑ stenly: No,kdyby mela presne zadani tech limit a pro kontrolu vysledek,kolik to ma vyjit,bylo by to jeste lepsi,abych zase nepocitala neco jineho (jak je mym zvykem) :-)

#7 27. 01. 2010 18:09

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Kajda:Tedy pro k řešíš limitu arcsin(2x/(1+x^2)/x !!Tady použij L'Hospitalovo pravidlo a derivuj čitatel i jmenovatel!!Derivovat předpokládám umíš a taky složené fce,tak v čem je problém?Pro q limitujeě analogicky ,kde x>>00!!
                                                                                              Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#8 27. 01. 2010 18:16

Kajda
Reputace:   

↑ stenly: U me je celkove problem s vypoctem limit.Tahle latka mi nejak nejde do hlavy,prijde mi,ze se to musi resit spis citem (nebo jak bych to rekla)malo kdy se clovek dobere k nejakem rozumnemu vysledku.Bud jto jde k nekonecnu nebo k nule a jak nevyjde nejake rozumne cislo,tak to pro me neni vysledek :-(

#9 27. 01. 2010 22:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Kajda:

v tomto případě lim ((arcsin(2x/(1+x^2)))/x) pro x k nekonečnu, k -nekonečnu bych l´Hospital nepoužila (nespolňuje podmínku pro použití). Jen tak náznakem: limita 2x/(1+x^2) v nekonečnu je 0, arcsin 0 je 0, 0/oo je 0 (budu asi zkritizována za takovou rychlocestu).

V rovnici přímky asymptoty máme k=0, dopočteme q (také je to 0). Asymptota je y=0.

Nějaké povědomí o chování funkce (zejméne, elementárních funkci) potřebuješ, ale je to spiš záležitost cvičení, než pocitů. Z jednodušších materiálů - doporučím www.mojeskola.cz (výuka, matematika), v adresové řádce meň čísla kapitoly.

Z místních zdrojů: Rychlokurz od kolegy, děkuji :-)

Zápatí