Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2010 17:29

Kajda
Reputace:   

asymptoty

ahoj,potrebovala bych poradit,myslela jsem,ze kdyz je funkce spojita,nema asyptotu,matikar me vyvedl z omylu ze moje funkce i kdyz je spojita asymptotu ma.Jedna se o funkci y=arscin(2x/(1+x^2)).Prosim,poradte.Dekuji

#2 27. 01. 2010 17:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: asymptoty

↑ Kajda:

Zdravím, zřejmě měl na mysli, že funkce nemá svislou asymptotu, ale je také potřeba vyšetřit asymptotu se směrnici (nebo šíkmou asymptotu - také se tak říká) (y=kx+q).

Postup.

#3 27. 01. 2010 17:40

Kajda
Reputace:   

↑ jelena: Aha,tak o tom slysim poprave,mrknu na to.Moc dekuju

#4 27. 01. 2010 17:51

Kajda
Reputace:   

↑ Kajda: Tak jsem to prosla,ale moc rozumna z toho nejsem.Limity,to je moje hodne slaba stranka.Muzes mi poradit trochu vic,prosim?

#5 27. 01. 2010 18:03

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Kajda:Asymptota se směrnicí je přímka ve tvaru:y=k*x+q ,kde k=limf(x)/x kde x>>00 a q=lim[f(x)-k*x],kde x>>00.Teda spočítáš ony dvě limity k a q a dosadíš do rovice y=k*x+q !!
                                              Stačí??        Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#6 27. 01. 2010 18:08

Kajda
Reputace:   

↑ stenly: No,kdyby mela presne zadani tech limit a pro kontrolu vysledek,kolik to ma vyjit,bylo by to jeste lepsi,abych zase nepocitala neco jineho (jak je mym zvykem) :-)

#7 27. 01. 2010 18:09

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Kajda:Tedy pro k řešíš limitu arcsin(2x/(1+x^2)/x !!Tady použij L'Hospitalovo pravidlo a derivuj čitatel i jmenovatel!!Derivovat předpokládám umíš a taky složené fce,tak v čem je problém?Pro q limitujeě analogicky ,kde x>>00!!
                                                                                              Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#8 27. 01. 2010 18:16

Kajda
Reputace:   

↑ stenly: U me je celkove problem s vypoctem limit.Tahle latka mi nejak nejde do hlavy,prijde mi,ze se to musi resit spis citem (nebo jak bych to rekla)malo kdy se clovek dobere k nejakem rozumnemu vysledku.Bud jto jde k nekonecnu nebo k nule a jak nevyjde nejake rozumne cislo,tak to pro me neni vysledek :-(

#9 27. 01. 2010 22:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Kajda:

v tomto případě lim ((arcsin(2x/(1+x^2)))/x) pro x k nekonečnu, k -nekonečnu bych l´Hospital nepoužila (nespolňuje podmínku pro použití). Jen tak náznakem: limita 2x/(1+x^2) v nekonečnu je 0, arcsin 0 je 0, 0/oo je 0 (budu asi zkritizována za takovou rychlocestu).

V rovnici přímky asymptoty máme k=0, dopočteme q (také je to 0). Asymptota je y=0.

Nějaké povědomí o chování funkce (zejméne, elementárních funkci) potřebuješ, ale je to spiš záležitost cvičení, než pocitů. Z jednodušších materiálů - doporučím www.mojeskola.cz (výuka, matematika), v adresové řádce meň čísla kapitoly.

Z místních zdrojů: Rychlokurz od kolegy, děkuji :-)

Zápatí