Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte poradili by ste mi ako vyriešiť takúto rovnicu:
Ja som ju riešil nasledovne:

tento spôsob mi príde ale dosť neuniverzálny, lebo čo keby som tam nevedel nič vyňať?
Pro reciproké rovnice existují "finty", jak je řešit. Např. pokud je na levé straně polynom lichého stupně, pak je vždy jedním kořenem -1.
↑ pizet:
Tým vážených Moderátorů vysvětloval postupy řešení reciprokých rovnic (ale je to v podstatě stejné, co povídá kolega ↑ Olin:. Ovšem na Tvé úpravě nevídím nic "neuniverzálního", vytykání se cení.
datum: 13.12.1991?
Zdravím.
↑ jelena:
Vytýkání je neuniverzální v tom, že ne vždy je možné vytknout takové výrazy, aby to nějak pomohlo k nalezení řešení. Navíc to v tom příkladu musíš vidět. Není to prostě stejné, jako dosadit koeficienty kvadratického trojčlenu do vzorce.
Avšak reciproké rovnice řešené na střední škole jsou koncipované tak, aby vytýkání a rozkládání stačilo k jejich vyřešení.
↑ Dr. Marlen: děkuji.
Kež by mi tak, jak provedl kolega ↑ pizet:, vytykal(a) student(a) VŠ po ... zapsání matematiky a po ... pokusu o zkoušku. Nevytyká a nevytyká. Ale to je nekoncepční a zcela OT. Omluva autorovi tématu.
(OT)^2: nemusím.
↑ jelena:
Vytykání - ako pekne to znie po česky (:. Nie, 1991. Pridal som do podpisu ďalšiu mini-úlohu, z ktorej sa dá dostať aj rok.
Inak ďakujem.
Inak dočítal som sa že teda existujú 2 druhy tých reciprochých rovníc. V prvom druhu platí, že
. No a teda v podstate, keď je reciproká rovnica toho I. druhu a je jedno či je mnohočlen na ľavej strane párneho alebo nepárneho stupňa, tak v podstate vytykání( (:) je možné furt. A na základe
je potom v podstate úplne jasné, že každá rovnica I. druhu nepárneho stupňa má koreň
.
↑ pizet:
Slušně popsáno i způsob řešení je zde:
http://davidan.net/CM/reciprok_rce.pdf
Aha, no dobre už mi je to v podstate jasné ibaže by som sa chcel spýtať ešte k jednej veci a tá je Hornerova schéma. Tu ju Kondr vysvetlil. No a tam píše, že v ľavom stĺpci je koreň, ktorý sa snažíme odštiepiť a začal s 1. Ako vedel, že má začať s 1?
Teda mohli by ste mi, prosím ešte raz pomôcť vypočítať napr.
užitím Hornerovej schémy, aby som tomu na 100% pochopil?
↑ pizet:
Zdravím,
než se vrhneš do Hornera, zkus, prosím doporučení odsud: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=85586#p85586
"Jednoduché" kořeny (1, -1, 2, -2) stačí odhadovat a ověřovat dosazením. Všimní se také doporučení kolegy Olina úplně na závěr tématu.
Za Hornera jsem byla velmi tepana od obdivuhodného kolegy Mariana. Proto raděj vytykej, dokud je to možné.
↑ jelena: Dobre, ďakujem za radu.