Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer......chcel by som vas poprosiť aby ste my ukazali postup riešenia týchto dvoch prikladov....
za ochotu vopred dakujem.
1.
3(x+1)^2 + (x-4)^2 - (x-3)^2 = 101
2.
4-3x x-3
2x - ------- 7x - ---------
5 2
x+2 - ---------------- = --------------------
15 5

http://www.matweb.cz/linearni-rovnice
Mimochodem to první není rovnice lineární, ale kvadratická.
deny95 napsal(a):
to gadgetka : nechapem tomu poslednemu riadku
: ked mi napr vijde na lavej strane ....napr : 3x^2 + 8x....a na pravej lubovolne čislo , Ako sa zbavim toho 3x^2 ?
V případě kvadratické rovnice
musíš použít vzorec
Zdravím vás,
zadání je z Janečka, kapitola "lineární rovnice", v zadání kolega má překlep, má být:
doufám, že kolega ve smyslu místních pravidel se pokusí o náznak vlastního postupu (a také nebude dávat 2 úlohy do jednoho tématu). Ať se vede.
Jeleno, děkuji, v tomto případě rozložíž kubické členy podle vzorečku 
↑ deny95: spíš překlep v zadání, než chyba.
pokud jste ještě nebrali kvadratické rovnice, ale už umíte užitečné vzorce, potom takových úlohách kvadratický člen se vyruší při některé úpravě, napřiklad:
Tato rovnice z Janečka je nezapomenutelná přes tu "101", ale nevím, jaké zdroje má pan učitel - které sbírky jsou na Slovensku? Děkuji.
↑ gadgetka: děkuji, s vysledkem z Janečka se to shoduje.
------------------------
но что сказать, но что сказать - устроены так люди...
↑ gadgetka:
"hide" používám pouze pro úsporu místa ve zprávě, aby nepůsobila nějak mohutně a při vyprávení vtipů, jinak je mi "hide" velmi nepřijemná funkce. Tedy kvůli mně - není nutné. Děkuji.
Kolegové používají v Zajimavých - ale tam je jiná úroveň komunikace. Omluva za OT.