Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o radu jak jít na výpočet této limity:
Poznámka: někdo mi poradil ať použiji L'Hospitalovo pravidlo, bohužel to nejspíš nemužu použít zvhledem k tomu, že ve škole jsme ještě něbrali derivace a pravidlo samotné
Díky
↑ ShadyDrob_cz:
Tu moze pomoct
Srdecne Vanok
Přepokládám, že zde by asi bylo nejlepší ten prvni zlomek dostat do tvaru , bohužel nějak nevidim co s tim dál :/
1) Vytkni e v čitateli. A to pak vytkni úplně ven.
2) Jmenovatele "transformuj" na pomocí návodu od ↑ vanok:. (Ono to není zas tak moc nutné, ale pomůže to trochu. I když... ono to ve finále bude možná i složitější, jak tak nad tim přemýšlim. Možná má kolega nějaký jiný plán, já bych tam ten tangens nechal, bude se hodit.)
3) Rozšiř výrazem v exponentu eulerova čísla v čitateli.
Jeden zlomek ti vypadne, ten druhý rychle dopočítáš.
↑ ShadyDrob_cz:↑ halogan:
Ano to je dobra pomoc z tym e
Co sa tyka tangentu moze sa to napriklad upravit takto:
(ak nevies co sa deje z v okoli nuly )
Staci ti to?
Srdecne Vanok
↑ vanok:
Já vím moc dobře, co se děje s tanx/x v okolí nuly :-) Jen nevidím důvod vkládat do původní limity , když stejně budeme potřebovat jen , které se nám po rozšíření zkrátí právě s částí té tangenty.
Kdybychom tu tangentu vyhodili ven přes tvůj návrh, tak musíme využít další limity (např. sinx/x) a aritmetiky a tak dál. To mi přijde jako moc práce navíc.
↑ halogan:
ano mas pravdu....
Je možné že to vyšlo -e?
↑ ShadyDrob_cz:
Mne vysla 0. A pouzil som metodu equivalentov. Ak chces dam ti rychly postup, ale sa zda ze tato metoda sa neuci ani v Cz a ani na Sk.
Nulu potvrzuji a dodávám pomocný postup
1) Vytknout e v čitateli.
2) Rozšířit zlomkem, kde čitatel i jmenovatel je .
3) Přes aritmetiku rozdělit na dvě limity a jednu přes limitu složené funkce dopočítat (vede to na to [e^x -1]/x).
4) Vytknout -1 z , rozšířit , a nahoře dostaneš
5) Dolní 1 + sin x můžeš přes aritmetiku vyhodit, bude to jednička.
6) Zkrátit jeden ze sínů nahoře se sínem z tangenty
... a už jsme skoro tam.
Metode equivalentov v 0 je rychla, ak sa poznaju zakladne equivalencie a ich vlasnosti.
Mame
co da
Co nam da
Akoze
tak aj
Srdecne Vanok
Aha, perfektní, zkusim toto jeste prozkoumat. Mnohokrát díky za pomoc.
↑ ShadyDrob_cz:
Dobre, ale akoze ste sa neucili "moju" metodu musis vediet dokazat vsetko co pouzijes.
Ale aj dokaz od kolegu mozes pouzit( dat strucne vysvetlenia iba)", lebo vyuziva len co ste sa ucili... a goniometricke funkcie to je asi "krasa" elementarnej matematiky.