Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 16. 08. 2013 11:33

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Diferenciální rovnice prvního řádu

↑↑ jarrro:
S tou druhou konvencí jsem se patrně přímo nesetkal, ale nic proti ní  :-) , svůj smysl má, aspoň v obecném zápise $f(x)^2$ mi připadá
zřejmá a používám ji, aniž bych myslel na to, že jde o konvenci .  U těch goniometrických funkcí je nejspíš problém  v tom, že např.
závorka  ve výraze  cos(x)  je zvykově nepovinná (a tento zvyk drtivě převažuje, alespoň ve starší literatuře, pokud argument je
dostatečně jednoduchý).  Případ $\cos{\(7x\)}^2$ je proto matoucí, když  uvažovanou konvenci  přímo neznáme.  Význam té  závorky
může pak být vnímán pouze jako sdělení, že mocnina se vztahuje k celému součinu 7x, zatímco nepovinné závorky určující argument
kosinu jsou vynechány.

#27 16. 08. 2013 11:42

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ Rumburak:tak myslím, že nikto z nás nepochybuje, že úplne jednoznačný,ale dlhý a zložitý zápis čitateľný všade na svete (skoro) je
$\(\cos{\(7x\)}\)^2$ preto preferujem mocninu ako exponent názvu funkcie aj keď aj tam sa môže popliesť z mocninou vzhľadom na kompozíciu v prípade všeobecného jednopísmenkového názvu

MATH IS THE BEST!!!

#28 16. 08. 2013 12:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑↑ jarrro:

ohledně absolutní hodnoty v zápisu log máš pravdu, dopsala jsem do svého editu, že jen pro kladné x, jelikož se zajímám jen o zápis mocniny. A nevěřím, že Tvůj příspěvek 25 bude chápán jednoznačně. Tak.

Jarrro napsal(a):

myslím, že nikto z nás nepochybuje

:-) nikdo nepochybuje, ale popsali jsme 2 stránky v tématu u celkem primitivního zadání. Určitě v prostoru, jakým je TRIAL, žádná nejasnost by nevznikla při zápisu $\cos^2{\(7x\)}$ nebo $\(\cos{\(7x\)}\)^2$, který je sice delší, ale je také jednoznačně použitelný i pro vložení do různých programů a kalkulaček.

Jarrro napsal(a):

preto preferujem mocninu ako exponent názvu funkcie aj keď aj tam sa môže popliesť z mocninou vzhľadom na kompozíciu v prípade všeobecného jednopísmenkového názvu

to je jak? Na příkladu, prosím. Děkuji, nehoří.

#29 16. 08. 2013 13:09 — Editoval jarrro (16. 08. 2013 13:13)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ jelena:tak v niektorých textoch či kontextoch je niekedy výhodné písať
$f^2{\(x\)}=f{\(f{\(x\)}\)}$
čo sa týka nepochybovania myslel som to tak, že keď môže vzniknúť nedorozumenie tak treba napísať radšej viac možno zbytočných,ale správnych zátvoriek a že o tomto nikto nepochybuje

MATH IS THE BEST!!!

#30 16. 08. 2013 19:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ jarrro:

Děkuji, v takových textech a kontextech se asi nepohybuji. Ale už jsem přesvědčena, že takový zápis je možný a dokonce i programy ho berou "ve správném smyslu", ale pořád mi to nehraje úplně s představou zápisu složených funkcí a priority operací. Ale, že mně něco nehráje, to je celkem detail :-) 

tak treba napísať radšej viac možno zbytočných,ale správnych zátvoriek a že o tomto nikto nepochybuje

:-) nepochybuje v žádném případě - až na správce TRIALu. Bohužel dotyčný zápis na TRIALu není obvyklý (viz debata v tématu), bude lepší, když ho opraví. Zde jsem citovala poučku ze sešitu mé maminky a nakonec jsem nascanovala ten papír - úplně na závěr "Závorky jsou levnější než chyby".

#31 22. 02. 2014 18:05 Příspěvek uživatele lhujer byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT, samostatné téma

Zápatí