Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 16. 08. 2013 11:33

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Diferenciální rovnice prvního řádu

↑↑ jarrro:
S tou druhou konvencí jsem se patrně přímo nesetkal, ale nic proti ní  :-) , svůj smysl má, aspoň v obecném zápise $f(x)^2$ mi připadá
zřejmá a používám ji, aniž bych myslel na to, že jde o konvenci .  U těch goniometrických funkcí je nejspíš problém  v tom, že např.
závorka  ve výraze  cos(x)  je zvykově nepovinná (a tento zvyk drtivě převažuje, alespoň ve starší literatuře, pokud argument je
dostatečně jednoduchý).  Případ $\cos{\(7x\)}^2$ je proto matoucí, když  uvažovanou konvenci  přímo neznáme.  Význam té  závorky
může pak být vnímán pouze jako sdělení, že mocnina se vztahuje k celému součinu 7x, zatímco nepovinné závorky určující argument
kosinu jsou vynechány.

#27 16. 08. 2013 11:42

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ Rumburak:tak myslím, že nikto z nás nepochybuje, že úplne jednoznačný,ale dlhý a zložitý zápis čitateľný všade na svete (skoro) je
$\(\cos{\(7x\)}\)^2$ preto preferujem mocninu ako exponent názvu funkcie aj keď aj tam sa môže popliesť z mocninou vzhľadom na kompozíciu v prípade všeobecného jednopísmenkového názvu

MATH IS THE BEST!!!

#28 16. 08. 2013 12:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑↑ jarrro:

ohledně absolutní hodnoty v zápisu log máš pravdu, dopsala jsem do svého editu, že jen pro kladné x, jelikož se zajímám jen o zápis mocniny. A nevěřím, že Tvůj příspěvek 25 bude chápán jednoznačně. Tak.

Jarrro napsal(a):

myslím, že nikto z nás nepochybuje

:-) nikdo nepochybuje, ale popsali jsme 2 stránky v tématu u celkem primitivního zadání. Určitě v prostoru, jakým je TRIAL, žádná nejasnost by nevznikla při zápisu $\cos^2{\(7x\)}$ nebo $\(\cos{\(7x\)}\)^2$, který je sice delší, ale je také jednoznačně použitelný i pro vložení do různých programů a kalkulaček.

Jarrro napsal(a):

preto preferujem mocninu ako exponent názvu funkcie aj keď aj tam sa môže popliesť z mocninou vzhľadom na kompozíciu v prípade všeobecného jednopísmenkového názvu

to je jak? Na příkladu, prosím. Děkuji, nehoří.

#29 16. 08. 2013 13:09 — Editoval jarrro (16. 08. 2013 13:13)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ jelena:tak v niektorých textoch či kontextoch je niekedy výhodné písať
$f^2{\(x\)}=f{\(f{\(x\)}\)}$
čo sa týka nepochybovania myslel som to tak, že keď môže vzniknúť nedorozumenie tak treba napísať radšej viac možno zbytočných,ale správnych zátvoriek a že o tomto nikto nepochybuje

MATH IS THE BEST!!!

#30 16. 08. 2013 19:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ jarrro:

Děkuji, v takových textech a kontextech se asi nepohybuji. Ale už jsem přesvědčena, že takový zápis je možný a dokonce i programy ho berou "ve správném smyslu", ale pořád mi to nehraje úplně s představou zápisu složených funkcí a priority operací. Ale, že mně něco nehráje, to je celkem detail :-) 

tak treba napísať radšej viac možno zbytočných,ale správnych zátvoriek a že o tomto nikto nepochybuje

:-) nepochybuje v žádném případě - až na správce TRIALu. Bohužel dotyčný zápis na TRIALu není obvyklý (viz debata v tématu), bude lepší, když ho opraví. Zde jsem citovala poučku ze sešitu mé maminky a nakonec jsem nascanovala ten papír - úplně na závěr "Závorky jsou levnější než chyby".

#31 22. 02. 2014 18:05 Příspěvek uživatele lhujer byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT, samostatné téma

Zápatí