Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 11. 2024 11:18

Newtoo
Zelenáč
Reputace:   

Absolutní a relativní chyba

Zdravím,
chtěl bych se ujistit jestli používám správný postup pro výpočet relativní chyby pro zadání:

Nalezněte objem válce a jeho relativní chybu při d=0,5 +-0,01 a h = 2,0 +-0,01.

Vypočítám se relativní chybu h = 0,01/2 = 0,005 a relativní chybu d = 0,01/0,5=0,02.
Následně vypočítám objem po dosazení do vzorce V = pí*(d/2)^2*h = 0,392
Jako poslední vypočítám relativní chybu pro objem ve vzorci pí/4 * d^2 *h -> 0 + 2*0,02 + 0,005 = 0,045
Jako poslední relativní chybu objemu vynásobím s objemem a získám absolutní chybu = 0,392*0,045 = 0.01764.

Je tento postup správný?

Děkuji za odpověď

#2 04. 11. 2024 11:38 — Editoval Richard Tuček (04. 11. 2024 12:39)

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Absolutní a relativní chyba

↑ Newtoo:
Pokud pracujeme s neúplnými čísly, dochází k hromadění chyb.
Nechť jsme veličinu x změřili s jistou chybou x+-delta x
y=f(x)
Platí obecný vzorec: delta y = abs(f'(x))*delta x
Relativní chyba je pak: (delta y)/y

Nejsem si jist správností postupu uvedeného výše.

viz též můj web: www.tucekweb.info (derivace funkce)

Pro absolutní chybu objemu válce platí: dV=pi*2*r*dr*h + pi*r^2*dh
Pro relativní chybu objemu válce platí: dV/V = 2*(dr/r) + (dh/h) (asi je ten postup správný)

#3 04. 11. 2024 14:05

Eratosthenes
Reputace:   134 

↑ Richard Tuček:

Jenže tady jsou ty veličiny dvě a parciální derivace bych do toho asi netahal.

Budoucnost patří aluminiu.

#4 04. 11. 2024 14:09

Eratosthenes

↑ Newtoo:

Ahoj,

určitě ne. Jestliže změříš rozměry tělesa ma setiny jednotek, dejme tomu decimetrů, absolutní chyba objemu bude určitě větší než setina litru.

#5 04. 11. 2024 14:15 — Editoval Eratosthenes (04. 11. 2024 14:16)

Eratosthenes

↑ Newtoo:

Vezmi minimální hodnot d, h a spočítej s nimi objem. Bude to minimální objem.
Totéž s maximálními hodnotami - to bude maximální objem.

Skutečný objem pak bude někde mezi minimálním a maximalním objemem.

#6 04. 11. 2024 16:02

Newtoo
Zelenáč
Reputace:   

↑ Eratosthenes:

Potřeboval bych právě spočítat tu relativní chybu. O objem mi vůbec nejde

#7 04. 11. 2024 17:07 — Editoval Eratosthenes (04. 11. 2024 17:13)

Eratosthenes

Newtoo napsal(a):

↑ Eratosthenes:

A jak chceš spočítat chybu objemu bez objemu? To je jako kdybys řekl, že spočítáš sedadla v autobusu a ten autobus k tomu vůbec nepotřebuješ.

#8 05. 11. 2024 14:46 — Editoval MichalAld (05. 11. 2024 14:54)

MichalAld
Moderátor
Reputace:   125 

Já jsem zase zastáncem parciální derivace používat, protože aspoň hned vidíme, v čem je problém.

Takže když máme mezi dvěma veličinami vztah [mathjax]z = f(x,y)[/mathjax], tak vztah pro úplný diferenciál je

[mathjax]\Delta z = \frac{\partial f(x,y)}{\partial x} \Delta x + \frac{\partial f(x,y)}{\partial y} \Delta y[/mathjax]

Takže u absolutních chyb je to celkem zřejmé, jak se má postupovat. Pro relativní chyby je otázka, jestli lze vůbec napsat nějaký obecný vztah. Já bych řekl, že snad ani né.

Pokud budeme mít nějakou jednoduchou funkci, jako třeba [mathjax]z = x\cdot y[/mathjax], můžeme to zkusit určit.

Parciální derivace budou: [mathjax]z_x = y[/mathjax], [mathjax]z_y = x[/mathjax]

takže pro celkovou chybu dostaneme (úplný diferenciál)

[mathjax]\Delta z = y \cdot \Delta x + x \cdot \Delta y[/mathjax]

a když to podělíme z = x.y, dostaneme [mathjax]\frac{\Delta z}{z} = \frac{\Delta x}{x} + \frac{\Delta y}{y}[/mathjax], což je myslím očekávané a všeobecně známé.

#9 05. 11. 2024 14:53 — Editoval MichalAld (05. 11. 2024 15:00)

MichalAld
Moderátor

Pokud budeme mít funkci typu [mathjax]z = kx^2y[/mathjax], tak parciální derivace budou:

[mathjax]z_x = 2kxy[/mathjax]

[mathjax]z_y = kx^2[/mathjax]

úplný diferenciál bude

[mathjax]\Delta z = 2kxy\cdot\Delta x + kx^2 \cdot \Delta y[/mathjax]

Když to zkusíme podělt z, tak dostaneme

[mathjax]\frac{\Delta z}{z} = \frac{2kxy\cdot}{kx^2y} \Delta x + \frac{kx^2}{kx^2y} \cdot \Delta y = 2\frac{\Delta x}{x} + \frac{\Delta y}{y}[/mathjax]

Takže bych řekl, že by to mohlo být i správně, jak je to v prvním příspěvku.

#10 05. 11. 2024 15:12

MichalAld
Moderátor

Eratosthenes napsal(a):

↑ Newtoo:
určitě ne. Jestliže změříš rozměry tělesa ma setiny jednotek, dejme tomu decimetrů, absolutní chyba objemu bude určitě větší než setina litru.

No, ty intuitivní představy mohou být někdy dost zavádějící.

Když budeme mít krychli o straně 1dm (s přesností 0.01dm) tak objem bude V = x^3, tedy 1dm^3, s přesností ... no, nebude to 0.01, ale 0.03. Což je ale pořád zhruba to samé.

Protože

[mathjax]\large (x+\Delta x)^3 = x^3 + 3x^2 \Delta x + 3x \Delta x^2 + \Delta x^3 \doteq x^3 + 3x^2 \Delta x[/mathjax]

V jednoduchých případech to jde i bez těch parciálních derivací, a aspoň vidíme, co vlastně děláme, že jsem členy obsahující vyšší mocniny Dx zanedbali. To bude samozřejmě fungovat jen když je Dx malé ve srovnání s x. Pro relativní chybu 30% a víc už tyhle vztahy pro relativní chyby tak úplně neplatí. Je to prostě přiblížení prvního řádu (linearizované).

#11 05. 11. 2024 15:17

MichalAld
Moderátor

Eratosthenes napsal(a):

Newtoo napsal(a):

↑ Eratosthenes:

A jak chceš spočítat chybu objemu bez objemu? To je jako kdybys řekl, že spočítáš sedadla v autobusu a ten autobus k tomu vůbec nepotřebuješ.

Což mi připomíná příklad, když natáhneme drát kolem země (kolem rovníku) a pak ho v jednom místě přestřihneme a prodloužíme o 1 metr, o kolik se zvedne nad zem (když by tedy mohl). A výsledek je [mathjax]1/2\pi[/mathjax], tedy nějakých 16cm. A velikost země k tomu taky znát nepotřebujeme.

Protože když [mathjax]o = 2 \pi r[/mathjax], tak [mathjax]\Delta o = 2 \pi \Delta r[/mathjax]

#12 05. 11. 2024 18:44 — Editoval Eratosthenes (05. 11. 2024 19:19)

Eratosthenes

MichalAld napsal(a):

No, ty intuitivní představy mohou být někdy dost zavádějící.

Když budeme mít krychli o straně 1dm (s přesností 0.01dm) tak objem bude V = x^3, tedy 1dm^3, s přesností ... no, nebude to 0.01, ale 0.03. Což je ale pořád zhruba to samé.

Nevím, kam představy zavádějí tebe, ale ta moje intuitivní není.

On nemá krychli o straně 1dm, ale válec  o úplně jiných rozměrech. A jestli je pro tebe třikrát větší chyba "skoro to samé", tak pro mě tedy ne. U toho válce ta chyba vzroste skoro čtyřikrát a pokud bychom škrtli výšku a byla to koule, tak relativní chyba objemu je skoro 13 procent. A to už "skoro to samé" určitě není.

>> Což mi připomíná příklad, když natáhneme drát kolem země (kolem rovníku)

To ti připománá trochu něco jiného, protože délka kružnice je pouhý násobek poloměru, takže tam stačí právě jenom ten násobek, protože přímka je všude stejně rovná. Kdybys měl spočítat, o kolik se liší objemy těch koulí, tam poloměr určitě potřebuješ. Derivace kubocké paraboly v bodě blízko nuly vypadá nějak a  blízko stovky je to něco úplně jiného...

#13 05. 11. 2024 22:53 — Editoval MichalAld (05. 11. 2024 22:54)

MichalAld
Moderátor

Eratosthenes napsal(a):

On nemá krychli o straně 1dm, ale válec  o úplně jiných rozměrech. A jestli je pro tebe třikrát větší chyba "skoro to samé", tak pro mě tedy ne. U toho válce ta chyba vzroste skoro čtyřikrát a pokud bychom škrtli výšku a byla to koule, tak relativní chyba objemu je skoro 13 procent. A to už "skoro to samé" určitě není

Nevím jak jsi přišel na chybu 13%, průměr má s chybou 2% a výšku s chybou 0.5%, objem válce bude tedy s chybou 4.5%. Úplně stejně jako by šlo o strany krychle. Na rozměrech  vůbec nezáleží.

Jak jsi přišel na těch 13%?

#14 Včera 14:27 — Editoval Eratosthenes (Včera 14:28)

Eratosthenes

MichalAld napsal(a):

Jak jsi přišel na těch 13%?

To jsem vysvětlil už tady.

↑ Eratosthenes:

MichalAld napsal(a):

Na rozměrech  vůbec nezáleží.

Aha, tak proto je průměr, čtyřikrát menší než výška, změřený se čtyřikrát větší relativní chybou! A proto se průměr Země dá změřit se stejnou absolutní chybou jako ten váleček  - na setinu milimetru! Jen se divím, že už to dávno někdo neudělal.   

Rád pomůžu každému, kdo to potřebuje. Ale abych se tady hrdě a zbytečně dohadoval s někým, kdo si o pomoc neřekl a komu pomoci zřejmě není, na to je můj čas fakt trochu drahý...

#15 Včera 17:59 — Editoval MichalAld (Včera 18:00)

MichalAld
Moderátor

↑ Eratosthenes:
OK, já to teda zkusím dle tvého postupu:

Nalezněte objem válce a jeho relativní chybu při d=0,5 +-0,01 a h = 2,0 +-0,01.

Akorát teda budu počítat že jde o hranol a né o válec. Na relativní chyby to nemá vliv.

Takže nominální výsledek je

[mathjax]V = d^2h= 0.5^2 \cdot 2 = 0.5dm^3[/mathjax]

Když vezmi třeba tu horní tolernaci, tak dostanu

[mathjax]V = d^2h= 0.51^2 \cdot 2.01 = 0,522801dm^3[/mathjax]

Odchylka je tedy [mathjax]\Delta V = 0,0228dm^3[/mathjax]
a relativní chyba

[mathjax]\frac{\Delta V}{V} = \frac{0,0228}{0.5}=0.0456=4.56 \%[/mathjax]

Je to malinko víc než těch 4.5% která vyjdou při použití diferenciálu, což se ví, ale s tím se tak nějak počítá. Rozhodně to není 13%. Takže znovu, jak jsi na těch 13% vlastně přišel?

Zápatí