Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosim jak se resi tenhle priklad: pocet vsech korenu rovnice sin6x=sin3x v intervalu <0,pi> je roven cislu... ?
Ze vzorce pro dvojnásobný argument rozepíšeme levou stranu jako 2sin(3x)cos(3x), rovnice má proto po úpravě tvar
sin(3x)(2cos(3x)-1)=0
Kdy je sin(3x)=0?
Kdy je cos(3x)=1/2?
↑ PitBull~--!:
Můžeš to odhadnout z grafu. Nebo vypočítat
to ti dává 5 řešení v daném intervalu
to ti dává 2 řešení v daném intervalu
ale podle vysledku by to melo vyjit neco jinyho. Tady mam napsany, ze je to za e) a to je zadna z predchozich odpovedi neni spravna. za a)2 b)5 c)3 d)4
↑ PitBull~--!:
No samozřejmě, když je řešení 7. (2+5)
↑ zdenek1:
jee omlouvam se, nedaval sem se pozor
me to vyslo zase trochu jinak... u sem vynasobil 2kou a vydelil sem to 9ti a vyslo mi x=pi/9+4kpi/9
↑ PitBull~--!:
Původní perioda je kpí, ne 2kpí.
↑ halogan:
kpi je jenom u tangens a kotangens ne? tady je to dokonce i napsany http://cs.wikipedia.org/wiki/Goniometrick%C3%A1_rovnice
↑ PitBull~--!:
Nesmíš věřit všemu, co píšou na internetu. Nakresli si graf fce a podívej se, s jakou periodou se opakuje nula.
Kosinus a sinus mají periodu . Ale tohle je něco jiného, to není perioda funkce, ale perioda, se kterou se opakuje kořen této konkrétní rovnice.
zkusil jsem to znovu spocitat a tentokrat mi vyslo u kosinusu k=4 (4reseni) a u sinusu u kpi k=1 a u pi+kpi k=0, takze mi to dohromady davalo 6 reseni. kde jsem zase udelal chybu?
↑ PitBull~--!:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
To jsou zatím 2 řešení. Protože jsem v pátém kroku udělal němý předpoklad a vyřadil případy, kdy , připravil jsem se o několik řešení rovnice. Spočítám si, o kolik.
Další čtyři řešení navíc, už máme celkem 6 :)
Při přechodu z šestého řádku na sedmý je klíčové uvědomit si, že . Proto dalším alternativním sedmým řádkem bude:
7.
A dále:
Právě jsme získali sedmé řešení.
↑ zdenek1:
ja jsem tomu rozumel tak, ze kdyz je to jenom pul kruh <0,pi>, tak u sinusu a cosinusu bude misto 2kpi jenom kpi a u tangens a cotangens bude kpi/2?
↑ halogan:
Nostalgie a pravidla...
Taková znění zadání jsou v přijímacích testech na VŠE (určitě si to pamatujeme :-) Kolega halogan vysvětloval pomocí univerzální teorienávod, jak se má číst zadání a jak se má použit výsledek k volbě spravné odpovědí.
Chce se někomu udělat (nebo vyhledat? - máme toho hodně, ale ne všechno je vzorové) další vzorová řešení?
----
Ke konkrétnímu zadání -
halogan napsal(a):
Zopakuj si teorii.
Souhlas, neboť tato úloha se nejlépe řeší pomocí grafu goniometrické funkce - naznačuje i kolega Zdeněk1 (neboť se nikdo neptá na hodnoty kořenů, ale na jejich počet v intervalu). Doufám, že nenarušuji kvalitní výklad - už odcházím na tradiční cestu Opavou (ovšem dnes v práci budu mít velký časový prostor, neb tam budu celý vikend hlavně přebírat výsledky práce našeho programátora, ale hlavně zajišťovat, aby netrpel hlady a neklesal na myslí). Tak se snad konečně připojim k debatě o pravidlech. Pozdrav :-)