Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2010 20:39

armani
Zelenáč
Reputace:   

Dotycnica a dva kruhy

Kružnica k(S; r) sa dotýka priamky AB v bode A. Kružnica l(T; s) sa dotýka priamky AB
v bode B a pretína kružnicu k v krajných bodoch C, D jej priemeru. Dokážte, že priesecník M priamok CD, AB je stredom
úsecky AB.

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 07. 01. 2010 21:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Dotycnica a dva kruhy

↑ armani:

Kolega FailED upozorňuje, že je to zadání z aktuální olympiády - není možné řešit ani v zajimavých příkladech. Děkuji za pochopení.

#3 14. 01. 2010 09:41

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Mně se to hned zdálo nějak podezřele jednoduchý (teda to že to protíná v průměru je nadbytečná informace). On nám sem totiž ↑ armani: nenapsal oba úkoly co se mají udělat..:-)

Dva jsou tisíckrát jeden.

#4 14. 01. 2010 09:59

jelena
Jelena

↑ Wotton:  autor žádného úvodního příspěvku přec nemusí vyvijet námahu, zejména když právě probíhá "puntičkářská soutěž".

Byla jsem na dobré pozici, ale v posledním kole potupně přiznávám úplnou porážku - tak nevím, buď u některých příspěvků začnu používat bohatou slovní zásobu váženého Moderátora nebo jen opráším místní dohody.

Pozdrav :-)

----
надоело говорить и спорить, надрывать до крика голоса...

#5 14. 01. 2010 10:15

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ jelena:

Zdravím dobrá duše.

Výstižné, krásné, vtipné.

Tak že bych v souladu s místní dohodou oznámil, že pracuju na věčném trojúhelníku? Sice už na něm pracuju dlouho, a ještě jsem se k ničemu zásadnímu nedostal. Když nepočítám přeformulování problému na nějaký ekvivalentní problém.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#6 14. 01. 2010 10:42

jelena
Jelena

↑ Wotton:

po tomto výkonu jsem chtěla dokonce poprosit, zda bys podíval na "věčný" - byla k němu dokonce svolana odborná konference, do které se můžeš zapojit - hodně zdaru :-)

Své statistické tabulky momentálně považuji za daleko více motivující výzvu, tak se nim vrátim.

Zápatí