Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Hanis:
Zdravím,
když ona sekce SŠ i tak je dost zaplněna zvýrazněnými tématy (a navíc toto téma má takovou skromnou úpravu). Odkaz máme v odkazech a ve Vzorových. Pro přestěhování jsem toto téma do Oblíbených zařadila.
Janča napsal(a):
Už se toho docela dost namnožilo a tak to hodím sem, třeba to někdy zařadím (nebo někdo zařadí), případně zůstane nezařazeno.
není nad to mít jasný strategický cíl :-) Děkuji za výběr a za doplnění odkazů.
Pár úloh, které jsem tu nenašel a jsou ze stejné učebnice...
2.21a) je dána úsečka A=4cm= a poté strana c=5cm a =6cm
sestrojte všechny trojúhelníky ABC
začneš trojúhelníkem - pravoúhlý, bodem A rovnoběžně polopřímka do průsečíku s kružnici se středem B a poloměrem
---------------------------------------------------------------------------------------------
2.22c) A=6cm= a dále úhel =60 a =4,5cm
opět sestrojit vššchny trojúhelníky ABC
T - bod, který dělí úsečku v poměru 2:1, nad úsečkou sestrojit množinu bodů, ze kterých je vidět úsečku pod úhlem a se středem v bodě T sestrojit kružnici o poloměru . Průsečíkem je bod B.
---------------------------------------------------------------------------------------------
2.24 sestrojte trojúhelník ABC kde r=2,5cm a r je poloměr kružnice opsané
--------------------------------------------------------------------------------------------
u všech úloh bych potřeboval postup konstrukce
děkuji:)
↑ karlosss:
Zdravím,
dopsala jsem Tobě do příspěvku editem krátké návody. Úlohy zde najdeš, ale ne vždy se striktně dodrželo zadání, že úloha je polohová a má se začínat konstrukci zadané úsečky.
Úloha 2.24 je na 1. str. tohoto tématu v seznamu, více odkazu. Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ samostatné téma pro každou úlohu. Jinak v učebnici Planimetrie pro gymnázia, odkud jsou úlohy, ve výsledcích je vždy naznačen schematicky postup.